Diverse

Memorati bine aceste sfaturi! Cum sa eviti coliziunea cu animalele salbatice atunci cand sofezi

Publicat: 21 aug. 2019
25

Contactul cu un animal salbatic aparut ca de nicaieri in timp ce conduceti pe drum poate fi periculos si infricosator. Animalele isi gasesc adesea drumul din padure pe strazi, asezandu-se in calea vehiculelor in miscare. Chiar daca animalele sunt mai active in anumite perioade ale anului, acestea pot fi un pericol pe drumurile pe tot parcursul anului. Iata cateva sfaturi pentru a ramane in siguranta si pentru a evita coliziunile cu fauna salbatica in timp ce sofezi:

1. Incetiniti. Cea mai importanta modalitate de a evita coliziunile cu animalele salbatice este incetinirea si respectarea limitei de viteza. Acorda-ti mai mult timp pentru a frana daca un animal iti sageata calea, mai ales daca conduci in zone cu populatii de cerbi mari. Atentie la acele indicatoare de avertizare "Atentie, animale salbatice!" Acestea sunt montate in zone cunoscute pentru activitatea animalelor salbatice. 2. Folositi-va ochii: nu va bazati pe dispozitive pentru a speria caprioarele. Cea mai eficienta metoda de a evita o coliziune este sa va tineti ochii pe drum. Noaptea mai ales, cautati ochii stralucitori ai animalelor aflate in departare. Rugati-va pasagerii sa va ajute in urmarirea animalelor salbatice pe drum sau in apropiere. Patru ochi sunt mai buni decat doi. 3. Fiti atenti la zonele si orele de varf. Trebuie sa fiti in maxima alerta in amurg si in zori, cand multe animale sunt cele mai active. Cerbul este cel mai activ intre orele 18-21- interval in care majoritatea soferilor vad cu greutate. De asemenea, in acest interval orar avem tendinta de a fi mai adormiti si mai putin alerti la volan. Important este si sa retineti perioadele anului: toamna timpurie este de obicei sezon de imperechere pentru animale. Cerbii sunt cei mai activi in perioada de reproducere, din octombrie pana la inceputul lunii ianuarie. Primavara, majoritatea familiilor de animale salbatice sunt in miscare cu puii.

4. Nu stati in "coada": pastrati o distanta sigura intre dvs. si masina din fata pentru a evita accidentele inutile. Daca acel sofer franeaza brusc din cauza unui animal aflat pe sosea, nu veti putea reactiona in timp suficient. 5. Foloseste-ti luminile: luminile cu raze lungi le aveti dintr-un motiv, nu va fie frica sa le folositi. Luminile stralucitoare va vor creste vizibilitatea. Doar fiti amabili si asigurati-va ca le opriti atunci cand o masina care vine din sens opus se afla la 500 de metri de voi. 6. Amintiti-va cerbii si caprioarele calatoresc in turme: Cand observati un cerb care traverseaza drumul, probabil un altul este foarte aproape. Incetiniti si urmariti cu atentie. 7. Utilizati linia centrala: Daca mergeti pe o autostrada cu mai multe benzi, folositi banda centrala ori de cate ori este posibil pentru a diminua riscul contactului cu un animal salbatic.

8. Foloseste-ti claxonul: Daca un animal sta pe drum sau in apropierea drumului, incearca sa-ti folosesti luminile sau sa il claxonezi cu o serie de rafale scurte pentru a-l incuraja sa paraseasca zona. Cerbii sunt adesea fascinati de luminile constante ale masinilor si "ingheata" pe marginea drumului. Da-le un blitz sau un claxon pentru a-i speria din drum. Acest lucru va ajuta, de asemenea, pentru a avertiza alti soferi sa incetineasca sau sa opreasca. 9. Purtati centura de siguranta: Poate ati auzit asta de prea multe ori, dar merita repetat. Leziunile severe cauzate de coliziunea dintre autovehicul si un animal salbatic pot fi de obicei evitate prin purtarea centurii de siguranta. 10. Pastrati controlul: daca o coliziune este inevitabila, ramaneti calm si faceti tot posibilul pentru a pastra controlul asupra masinii. Virarea din calea animalului salbatic poate de obicei sa inrautateasca lucrurile, ceea ce va determina sa pierdeti controlul sau, eventual, sa va ciocniti cu un alt vehicul care se apropie. Ciocnirea cu un copac sau cu un alt vehicul provoaca mai multe rani decat lovirea unui animal. Faceti tot posibilul pentru a reduce impactul, apasand ferm pe frane si in momentul impactului, lasandu-le. Franarea la impact poate determina capota vehiculului dvs. sa coboare si sa impinga animalul prin parbriz. 11. Inclinati-va spre usa: daca loviti un animal mare, aplecati-va spre cadrul usii si nu spre centrul masinii. Cand animalele sunt lovite cu capul, acestea tind sa se rostogoleasca peste vehicul, zdrobind centrul parbrizului si al acoperisului.

Daca se intampla sa te ciocnesti cu un animal, nu uita sa nu atingi niciodata si sa nu ajuti un animal pe carosabil. Trageti de pe carosabil si sunati imediat la politie si asigurati-va ca primiti un raport al politiei. Multe companii de asigurari pot sa nu plateasca pentru daune fara un raport al politie. Impartasiti aceste sfaturi cu soferii tineri din viata dvs. – rapoartele indica faptul ca adultii tineri (cu varste cuprinse intre 16 si 24 de ani) au cea mai mare rata de accidente auto care implica animale mari decat orice alta grupa de varsta.

Adauga un comentariu