Eveniment-Social

MEN si Ministerul de Finante si-au batut joc de profesori

Publicat: 30 dec. 1999

•Odiseea salarizarii cadrelor didactice in acest an •Amanarea frecventa a platii salariilor profesorilor, promisiuni impartite in stanga si-n dreapta •Pe scurt – Remes catre Marga: „Tu te faci ca reformezi invatamantul iar eu ma fac ca platesc profesorii!”

Anul 1999 a fost unul plin de „suspans” pentru profesorii din invatamantul preuniversitar. Daca universitatile au mai avut venituri proprii si au dat salariile cat de cat la timp, profesorii preuniversitari au fost la cheremul Ministerului de Finante (MF) si a Ministerului Educatiei Nationale (MEN). Inca din primele luni ale lui 1999, Ministerul de Finante a decalat plata salariilor profesorilor din lipsa de fonduri. Decalaje la plata au urmat din ce in ce mai des, din cauza lipsei de fonduri si a neintelegerilor dintre MF si MEN. Acestea se acuzau reciproc, conducerile celor doua ministere batandu-se cu pumnul in piept ca au trimis banii pentru profesori. Iar, in timp ce aceste doua ministere aruncau pisica de la unul la altul, profesorii asteptau sa-si primeasca salariile si celelalte drepturi banesti: diferentele la legea 154 si al 13-lea salariu. Se pare insa ca au primit mai mult promisiuni.

5 ianuarie 1999 – noul an debuteaza prost. Desi profesorii ar fi trebuit sa primeasca al 13-lea salariu ( conform protocolului incheiat in noiembrie 1998) MF anunta ca nu are fonduri, iar pe 8 ianuarie, Decebal Traian Remes declara ca nu sunt bani nici macar pentru lichidarea pe decembrie 1998 si avansul pe ianuarie. In urma presiunilor sindicale, MF gaseste totusi bani pentru a plati la timp salariile.
22 februrarie – culmea ridicolului: salariul unui profesor debutant, cu doi ani vechime in invatamant si patru ani de facultate, este mai mic decat al unei femei de serviciu. O femeie de serviciu dintr-un liceu, indiferent de studiile absolvite, castiga 939.936.000 de lei pe luna, iar un profesor debutant primeste 925.303.000 de lei.
26 martie – ca si cand cuantumul mic al salariilor din invatamant nu ar fi o problema, MF amana plata avansului pe aprilie. Cu promisiuni ca va rezolva problema.
30 aprilie – dupa o greva spontana in opt judete ale tarii si presiuni sindicale, MF deschide finantarea pentru avansul pe luna aprilie cu aproape doua saptamani intarziere.
17 mai – Inspectoratul Scolar Judetean Iasi a platit lichidarea pe aprilie din banii pentru plata utilitatilor. Profesorii si-au primit integral salariile pe luna aprilie, chiar daca MEN nu a trimis toti banii necesari pentru plata lefurilor. „Pentru salariile pe luna aprilie, Ministerul Educatiei Nationale ne-a trimis mai putini bani decat erau necesari. Este vorba de un deficit de 2,5 miliarde lei. Lipsa acestora ne-ar fi obligat sa nu acordam salarii intregi cadrelor didactice. Pentru ca nu am avut alta solutie, am luat bani din fondurile pentru plata utilitatilor – apa, caldura, energie electrica etc. Este jenant ca o institutie bugetara sa fie datoare la stat, dar nu am gasit alta solutie”, a explicat situatia Camelia Gavrila, inspector scolar general al ISJ Iasi.
27 mai – Salariile profesorilor intarzie din nou. Nici luna aceasta, dascalii nu vor lua banii la timp. Profesorii trebuiau sa primeasca avansul pe mai in urma cu doua zile dar, ca de obicei, MF nu a trimis inca fondurile necesare. Totusi, conducerea MF asigura ca in cel mult doua zile banii vor ajunge la Iasi iar profesorii isi vor primi salariile. Profesorii incep sa se obisnuiasca cu scuzele si promisiunile celor de la Bucuresti.
13 iulie – Banii pentru plata celei de a doua chenzine a profesorilor pe luna iunie vor sosi cu 5 zile mai tarziu, anunta MEN printr-o nota remisa Inspectoratului Scolar Judetean Iasi.
18-19 septembrie – MF anunta Inspectoratul Scolar Judetean Iasi ca in cel mult doua zile va transfera la Trezoreria Iasi suma de 28 miliarde lei pentru cheltuieli de salarizare. Din acesti bani se vor plati lichidarile pe august personalului nedidactic care lucreaza in invatamant, avansul pe septembrie profesorilor si personalului nedidactic. Oricum, lichidarea se plateste cu 5 zile intarziere.
11 noiembrie – Ministerul Educatiei se ascunde de furia profesorilor sub fustele agentilor economici. Salariile profesorilor vor fi platite din banii adunati de la agentii economici pentru Fondul de Sustinere a Invatamantului de Stat. Acesta a fost colectat de fapt pentru continuarea investitiilor si a reparatiilor capitale. In acest mod, MEN spera sa nu mai aiba probleme la respectarea zilelor de salariu din invatamant. Dar chiar inainte de Craciun, MEN nu va fi in stare sa plateasca salariile.
10 decembrie – Conducerea MEN transmite pe toate canalele mass-mediei, oficiale si neoficiale, asigurarea ca profesorii vor primi salariul integral pe decembrie inainte de Craciun. Aceasta promisiune este repetata o data la 3 – 4 zile. Profesorii incep sa simta ca „ceva e putred in Danemarca”
24 decembrie – Pana la pranz, profesorii nu primesc nici macar un leu din avansul pe decembrie. Abia dupa-amiaza, o parte din avansul pe decembrie ajunge in buzunarele profesorilor.
27 decembrie – Profesorii primesc si restul de bani din avansul pe decembrie. Si o data cu acesti bani, in loc de prima de Craciun, MEN mai face o promisiune: lichidarea pe decembrie si poate al 13-lea salariu – in ianuarie 2.000. Concluzia? Profesorii se „irita” si fac si ei o promisiune: greva generala si blocarea perioadei de evaluare a elevilor – in ianuarie 2.000.

Simona RELEAloading...

Adauga un comentariu