Boli si tratamente

Meningita, mai frecventa vara. Vezi cum poti preveni aceasta boala

Publicat: 23 iun. 2011
7

Meningita este o infectie a tesuturilor creierului (meningele) si uneori si a lichidului cefalorahidian care inconjoara creierul si maduva spinarii. Meningita este o boala foarte grava si se impune de urgenta diagnosticarea si initierea tratamentului. Afectiunea este provocata de virusuri si de bacterii, mai rar de ciuperci si de paraziti. Frecventa celei bacteriene este constanta indiferent de sezon, insa meningita virala este mai intalnita in lunile de vara si la inceputul toamnei. Infectia se poate dezvolta de asemenea si ca o complicatie a altor afectiuni, a unei rani sau a unei interventii chirurgicale pe creier.

Tipuri de meningita
Exista mai multe tipuri de meningita, in functie de cauza care a determinat aparitia bolii: meningita virala, meningita acuta bacteriana, meningita meningococica, meningita pneumococica, meningita stafilococica, meningita streptococica, meningita cu bacili gram negativi, meningita tuberculoasa, etc.

Meningita virala
In general, persoanele care fac meningita virala sunt infectate cu virusuri care traiesc in mod normal in intestin. Aceste enterovirusuri (cum ar fi virusul Coxsackie si echovirusul) fac parte din flora intestinala fara sa produca vreo boala. Totusi, ele pot provoca meningita atunci cand sunt transmise de la o persoana la alta prin intermediul alimentelor, apei sau obiectelor contaminate. Meningita provocata de enterovirusuri apare cel mai frecvent la copii mici si la sugari.

Meningita bacteriana
La cei mai multi oameni care fac meningita bacteriana, aceasta este provocata de unul din cele doua tipuri de bacterii: Streptococcus pneumoniae sau Neisseria meningitidis. Aceste bacterii traiesc adesea in organismul uman, cel mai frecvent la nivelul nasului si a gatului. Ele pot provoca meningita daca patrund in circulatia sanguina, de unde ajung la lichidul cefalorahidian sau la meninge. De asemenea, aceste bacterii pot fi transmise de la o persoana la alta, de obicei prin intermediul salivei sau a secretiilor nazale infectate.

Atentie la tantari
Inflamatia membranelor care invelesc creierul si maduva spinarii poate sa apara si din cauza intepaturilor de tantari care ne contamineaza cu virusul West Nile. Infectarea in acest caz poate fi evitata prin purtarea bluzelor cu maneca lunga si a pantalonilor lungi ori aplicarea unor substante de protectie pe piele pentru a evita intepaturile de tantari. Patrunderea tantarilor in locuinte poate fi impiedicata folosind substante de indepartare sau montand plase la ferestre. De asemenea, trebuie indepartate recipientele cu apa din jurul locuintelor.

Sfaturi pentru a preveni meningitele
1. Spalati bine mainile cu apa si sapun inainte de fiecare masa.
2. Spalati fructeler si legumele sub un jet puternic de apa.
3. Pastrati in conditii corespunzatoare alimentele usor alterabile.
4. Consumati carnea bine preparata termic.
5. Spalati riguros vesela, tacamurile si frigiderul.
6. Incercati, pe cat posibil, sa va feriti de tantari!

Simptome si tratament
Ca urmare a inflamatiei meningelor, se reduce fluxul de sange de la nivelul creierului. In majoritatea cazurilor, meningita virala, cea care este mai frecventa vara, provoaca durere de cap puternica si persistenta, varsaturi si febra. Mai rar, cauzeaza stari de confuzie si de ameteala, rigiditate a gatului si fotofobie (sensibilitate la lumina). Severitatea manifestarilor depinde in mare masura de starea generala de sanatate a persoanei afectate.

In cazul meningitelor virale, tratamentul este simptomatic. Se pot prescrie medicamente antiinflamatoare, antiedematoase, antivomitive si antitermice, in functie de manifestarile bolii. Din fericire, acest tip de meningite, spre deosebire de cele bacteriene, provoaca foarte rar complicatii grave de tipul comei, si mai rar de atat decese. Antibioticele sunt indicate doar in meningitele de cauza bacteriana si doar la recomandarea medicului. 

Adauga un comentariu