News Flash:

Meniu de tranzitie

9 Aprilie 2001
1314 Vizualizari | 0 Comentarii
•Mai putina carne si mai multa margarina

Conditiile economice actuale incep sa-si puna tot mai mult amprenta si asupra activitatilor agricole si zootehnice. Datele statistice au aratat faptul ca la inceputul lunii trecute efectivele de animale au scazut considerabil la toate speciile, in comparatie cu cele existente la data similara a anului precedent. Numarul de bovine s-a diminuat cu aproape 7.000 de capete (2.300 in sectorul public si peste 4.600 in cel privat), cel de porcine cu peste 17.000, iar la categoria ovine si caprine scaderea a fost de peste 22.000 de capete. De asemenea, in luna martie a acestui an si productia de oua a fost mult mai mica.
Totusi, datele statistice au relevat o crestere de peste 1.000 de hectolitri la productia de lapte de vaca. Avand in vedere faptul ca productia de oua si lapte de vaca s-a dovedit a fi in scadere, preturile medii pe piata taraneasca au ramas oarecum constante. Cartofii de toamna au ramas practic la acelasi pret existent in urma cu un an. Costul porumbului boabe s-a majorat cu circa 38%, iar al fainii cu 7%. Pretul cepei uscate a crescut cu 13%. Iesenii au cumparat usturoi uscat cu doar 5% mai scump decat in urma cu un an, iar merele cu aproape 9%. Cresterea productiei de lapte de vaca nu a dus la diminuarea pretului, ci la majorarea acestuia cu peste 33%, in timp ce branza de vaci s-a scumpit cu 20%. De asemenea, pretul oualor de gaina a suferit o majorare de 12%. Consecinta directa a faptului ca efectivele de porcine s-au diminuat simtitor fata de anul trecut a fost scaderea cu peste 50% a productiei de carne de porcine. De asemenea, productia de branzeturi s-a micsorat fata de anul 2000 cu peste 60%, iar la unt cu 70%. Cantitatea de bere existenta la sfarsitul lunii martie era cu aproape 30% mai mica decat cea obtinuta in perioada similara a anului trecut, in schimb cea de vin a in registrat o crestere de 20%. Cantitatile de tuica si rachiuri obtinute au ramas practic constante. Productia de margarina s-a diminuat cu doar 5%, in timp ce la ulei a avut loc o majorare de 10%. Si la capitolul paine si paste fainoase oscilatia este semnificativa: productia de paine a inregistrat doar o crestere nesemnificativa de 0,9%, iar cea de paste fainoase s-a diminuat cu circa 35%.
Cornelia LAZARESCU
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.6545 (s) | 22 queries | Mysql time :0.097288 (s)