La psiholog

Un nou studiu confirmă o prevalență ridicată a depresiei la menopauză

Publicat: 04 iul. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Un nou studiu confirmă o prevalență ridicată a depresiei la menopauză
Menopauza predispune la depresie

Menopauza predispune la depresie. Menopauza și perioada care duce la aceasta sunt însoțite frecvent de condiții care variază ca intensitate în rândul femeilor. Într-un studiu recent, cercetătorii subliniază importanța de a nu subestima riscul de a dezvolta depresie și de a descoperi factorii care pot favoriza apariția ei.

Bufeurile, oboseala, tulburările de somn sunt printre numeroasele simptome ale menopauzei care se instalează treptat după o perioadă de pivot, perimenopauza. Acestea din urmă se datorează deficienței hormonale de estrogen și progesteron. Femeile aflate în tranziție la menopauză pot fi predispuse la afecțiuni „climacterice” bine cunoscute precum cefaleea, insomnia și iritabilitatea, potrivit unui studiu realizat de North American Menopause Society (NAMS) și publicat în revista Menopause, dar și la tulburări psihiatrice mai accentuate, cum ar fi tulburări de memorie și concentrare, anxietate și depresie.

Menopauza predispune la depresie

Studiul specifică faptul că depresia apărută în timpul menopauzei poate afecta până la 70% dintre femeile în cauză și confirmă nu numai prevalența ridicată, ci și principalii factori de risc la femeile în cauză. Un total de 485 de femei aflate la menopauză cu vârste cuprinse între 35 și 78 de ani au participat, astfel încât cercetătorii ar putea determina frecvența simptomelor depresive la femeile aflate în postmenopauză, deoarece factorii de risc le pot crește nivelul de anxietate și gradul de sentimente în acest sens se referă la subiectul specific al fricii de moarte. Au evaluat apoi relația dintre toate aceste variabile și riscul de depresie postmenopauză.

Prevalență ridicată a simptomelor depresive

Rezultatele au arătat că depresia la femeile aflate în postmenopauză este o problemă comună de sănătate, deoarece în acest studiu, 41% dintre participanți au fost confirmați că suferă de o formă de depresie. O rată care, de asemenea, s-ar putea dovedi a fi mai mică decât cele revelate în studiile anterioare, având în vedere vârsta ușor mai mică a participanților (56,3 ani în medie) În plus, cercetătorii au identificat factorii de risc care afectează cel mai mult riscul de a dezvolta depresie în timpul menopauzei. Acestea includ a fi văduv sau separat de soț, dependenta de alcool și o patologie care necesită medicație continuă.

Alți factori agravanți includ, de asemenea, suferința unei dizabilități fizice sau a unei boli mintale. Cercetătorii nu au putut confirma nicio relație între depresie și frica de moarte, dar vârsta medie a participanților a influențat această lipsă de asociere. „Aceste rezultate sunt în concordanță cu literatura existentă și evidențiază prevalența ridicată a simptomelor depresive la femeile în vârstă, în special la cele cu istoric de depresie sau anxietate, afecțiuni cronice de sănătate și factori psihosociali, cum ar fi evenimente majore de viață stresante”, a spus profesorul Stephanie Faubion, director medical NAMS.

Echipa științifică concluzionează că femeile și profesioniștii din domeniul sănătății care au grijă de ei trebuie să fie conștienți de faptul că trecerea de la menopauză nu este doar o perioadă de fluctuații hormonale când pot apărea primele bufeuri și transpirații nocturne: este, de asemenea, o perioadă de vulnerabilitate din punct de vedere al dispoziției.

Adauga un comentariu