International

Merkel avertizeaza ca actuala criza a imigrantilor ar putea pune zona Schengen sub semnul intrebarii

Publicat: 31 aug. 2015
1

Cancelarul german Angela Merkel a declarat luni ca daca Europa nu va reusi sa se puna de acord in legatura cu o distribuire echitabila a refugiatilor, zona Schengen va fi pusa sub semnul intrebarii.

„Daca nu putem obtine o distribuire echitabila a refugiatilor (in Europa), atunci chestiunea (privind viitorul zonei) Schengen se va afla pe ordinea de zi pentru multe state. Noi nu dorim sa se ajunga acolo”, a mai spus cancelarul german la o conferinta de presa la Berlin.

„Stiu ca unele tari au anumite pozitii”, a mai spus ea, cerand statelor membre UE sa adopte „o directie comuna pe cat posibi”‘.

Dar, „daca vom incepe sa spunem ca nu dorim musulmani, atunci nu este bine”, a adaugat ea, subliniind ca Europa este construita pe principiul „demnitatii fiecarei fiinte umane”.

Ea a atras de asemenea atentia ca Italia trebuie ajutata, pentru ca Roma nu poate gazdui toti imigrantii care sosesc pe Marea Mediterana.

Angela Merkel a afirmat totodata ca actuala criza a imigrantilor a pus Germania in fata unei provocari majore, care nu va fi rezolvata in curand, indemnand cetatenii sa dea dovada de flexibilitate si rabdare.

„Ne aflam in fata unei provocari nationale uriase. Aceasta va fi o provocare importanta nu doar pentru cateva zile sau luni, ci pentru o perioada lunga de timp”, a declarat Merkel.

Angela Merkel a estimat ca Germania este destul de „puternica” pentru a depasi provocarea care o reprezinta sosirea a sute de mii de imigranti. „Economia noastra este puternica, piata fortei de munca este robusta si gata sa absoarba (mana de lucru) „, a mai spus cancelarul german, care a anuntat prezentarea pana pe 24 septembrie a unui pachet de masuri complete pentru adaptarea legislatiei germane la situatia actuala, in special pentru accelerarea procesarii solicitarilor de azil, asigurarii de ajutor si adaposturi pentru refugiati.

Adauga un comentariu