Secretele istoriei

Merkel recunoaste ca a gresit in criza refugiatilor, dupa rezultatele dezastruoase de la alegeri

Publicat: 20 sept. 2016
3

Cancelarul german Angela Merkel si-a asumat responsabilitatea pentru rezultatele dezastruoase inregistrate de partidul sau, Uniunea Crestin-Democrata (CDU), la alegerile regionale de duminica din landul Berlin. Merkel a recunoscut, in sfarsit, ca a gresit in gestionarea crizei refugiatilor.

Intr-un discurs destul de neobisnuit, autocritic, pe care l-a sustinut luni dupa-amiaza, Angela Merkel a spus ca lupta pentru a se asigura ca haosul de anul trecut de la granitele Germaniei nu se va repeta, scrie The Guardian.

Merkel a spus ca atunci, „pentru ceva timp, nu am avut suficient control”. „Nimeni nu vrea sa se repete situatia de anul trecut, inclusiv eu”, a punctat liderul de la Berlin.

Totusi, cancelarul german nu s-a distantat de decizia din septembrie anul trecut de a deschide frontierele tarii pentru miile de refugiati aflati in gara Keleti din Budapesta. Greseala a fost ca ea si guvernul sau nu erau pregatiti pentru invazia in masa a oamenilor care fugeau de razboaiele din Orientul Mijlociu, a sustinut Merkel.

„Daca as putea, as da timpul inapoi cu multi, multi ani, ca sa pot pregati intregul guvern si autoritatile pentru situatia care ne-a lovit pe neasteptate in vara anului 2015”, a precizat ea.

Discursul vine dupa ce Angela Merkel a insistat in numeroase randuri ca Germania se va descurca in fata crizei refugiatilor, atitudine criticata atat de opozanti politici, cat si de simpli cetateni.

Uniunea Crestin-Democrata a suferit duminica a doua infrangere electorala in doua saptamani, iar sprijinul pentru formatiunea lui Merkel a ajuns la cel mai scazut nivel de dupa reunificarea Germaniei, la scrutinul regional din landul Berlin. Asta din cauza politicii usilor deschise pe care Merkel a adoptat-o fata de valul de imigranti.

Un avans substantial a fost obtinut de Alternativa pentru Germania (AfD), un partid populist si anti-imigratie, care a adunat 11,5% din voturi.

Adauga un comentariu