Eveniment-Social

Mesaj al deputatului Camelia Gavrila inainte de alegerile europarlamentare. Demnitarul a scos in evidenta miza acestui scrutin electoral pentru viitorul tarii

Publicat: 21 mai 2019
1

@ Deputatul iesean Camelia Gavrila a transmis un mesaj legat de importanta alegerilor europarlamentrare din acest an @ Demnitarul social democrat a scos in evidenta miza acestui scrutin electoral pentru viitorul tarii   

Prof. dr. Camelia Gavrila, presedintele Comisiei pentru învatamânt, stiinta, tineret si sport din Camera Deputatilor, a subliniat importanta zilei de 26 mai 2019, zi care reprezinta un moment semnificativ si o noua etapa legislativa pentru viitorul Uniunii Europene, tinând cont ca unul dintre forurile decizionale fundamentale este Parlamentul Uniunii Europene, iar deputatii sunt mesageri ai preocuparilor, strategiilor si intereselor tarii de origine, dar si ai spatiului european, în general.

"Miza acestei noi etape din istoria Uniunii Europene este data de stabilire a strategiilor, a politicilor si liniilor directoare pe care UE intentioneaza sa le sustina în urmatorii cinci ani în materie de securitate, comert international, protectia consumatorilor, gestionarea corecta si stiintifica a schimbarilor climatice, crestere economica, iar miza României este aceea de a aseza în prim-plan interesele si obiectivele de tara prin demersurile europarlamentarilor mandatati sa ne reprezinte, asigurând astfel armonizarea necesara cu politicile europene", a mentionat prof. dr. Camelia Gavrila.

Deputatul PSD a adus în atentia plenului Camerei Deputatilor importanta acestor alegeri, perspectivele deschise în noul context politic si economic international, cât si nevoia de implicare si de mobilizare a clasei politice, a societatii în general. Deputatul iesean a precizat ca în noul context legislativ european, europarlamentarii trebuie sa puna capat unor reglementari incomplete, unor posibile inechitati de abordare, care înca se regasesc în spatiul Uniunii Europene, inclusiv în abordari si directive care afecteaza si tara noastra. Printre acestea se afla subventiile inegale din agricultura, diferentele de calitate ale produselor alimentare, blocarea accesului în spatiul Schengen.

"Obiectivele Partidului Social Democrat pentru noul mandat europarlamentar vizeaza mai multe directii, care se regasesc si în planul strategic de guvernare: promovarea unor mecanisme de finantare care sa încurajeze accesarea fondurilor europene pe segmentele educationale, precum si pregatirea noului cadru financiar 2021-2027, sustinerea unor finantari sporite pentru proiectele educationale ale României, precum si demersuri pentru extinderea mobilitatii educationale a profesorilor, a studentilor, a elevilor si a altor categorii din sistemul educational", a adaugat prof.dr. Camelia Gavrila.

Vezi si: Camelia Gavrila sustine consecvent si premiaza excelenta in educatie

Parlamentarul iesean a mai mentionat ca printre proiectele grupului social-democrat se mai afla si promovarea în plan european si international a ofertei educationale românesti, la nivel universitar, o oferta convingatoare si atractiva pentru studentii straini, reformarea si modernizarea sistemului de învatamânt prin sustinerea unor proiecte care sa asigure realizarea unei infrastructuri la standarde europene, proiecte pentru digitalizarea si valorificarea resurselor IT&C în activitatile didactice, de cercetare si documentare, în cadrul sistemului de predare în învatamântul românesc. In lista se mai regaseste si promovarea proiectelor si a politicilor Guvernului României privind respectarea identitatii culturale si protejarea intereselor etnicilor români din diaspora si din comunitatile istorice aflate în afara granitelor României, dar si recunoasterea reciproca a diplomelor, în contextul în care exista înca universitati din Uniunea Europeana care nu recunosc anumite diplome, odata cu realizarea Spatiului european al educatiei si a proiectului "Universitati Europene".

Vezi si: Deputatul Camelia GAVRILA a pus bazele filialei IASI a Departamentului National pentru Educatie – FOTO

Politici noi la varful EU

In programe se mai regasesc si aspecte ce tin de dezvoltarea de politici care sa încurajeze mentinerea identitatii lingvistice si culturale, prin promovarea educatiei în limba româna si încurajarea frecventarii cursurilor de Limba româna, de Cultura si civilizatie româneasca, desfasurate în scolile din statele unde românii au ales sa lucreze si sa traiasca, precum si sprijinirea integrarii socio-profesionale a tinerilor în întreg spatiul european, în sensul pregatirii, al însusirii competentelor profesionale, dar si sociale, civice, multiculturale.

"În domeniul complex si prioritar al educatiei ne preocupa urgentarea si finantarea prin proiecte europene diverse si relevante a unor strategii si solutii orientate spre scaderea ratei abandonului scolar, cresterea numarului absolventilor de studii superioare, rata sporita de angajare a noilor absolventi, deci atingerea unui nivel ridicat al competentelor acestora pentru piata muncii, în acord cu tintele europene. În aceeasi masura vor fi prioritare demersurile si proiectele pentru educatia si îngrijirea prescolarilor si a anteprescolarilor în gradinite si crese moderne, pregatirea tinerilor si asigurarea competentelor fundamentale ale acestora, reflectate prin rezultate bune la testarile si evaluarile internationale", a precizat deputatul Camelia Gavrila. Aceasta a mentionat si ca prin alegerile din 26 mai 2019, PSD transmite românilor un mesaj de coeziune, de unitate nationala, de receptivitate si asumare a politicilor europene, dovedind responsabilitate, atitudine constructiva, echilibru si maturitate politica, fiind o voce importanta, cu o misiune clara, bine definita.

Comentarii
  • „Obiectivele Partidului Social Democrat pentru noul mandat europarlamentar vizeaza mai multe directii, care se regasesc si în planul strategic de guvernare: 22% la europarlamentare; luni va fi „incorporat” Dragnea;luni seara se asterne normalitatea si linistea in Romania.

Adauga un comentariu