Eveniment-Social

Mesaj inspaimantator din partea medicilor. Avertizarile vizeaza un produs consumat zilnic. Boala este necrutatoare

Publicat: 20 apr. 2016
1

@ Medicii sunt ingrijorati de numarul mare de persoane diagnosticate cu o boala grava @ Unul dintre factorii responsabili de aparitia maladiei este un produs care se gaseste aproape in orice aliment, inclusiv in dulciuri

Saptamanal, doi ieseni afla de la medici ca sufera de o boala grava, care in stadii avansate provoaca complicatii extrem de serioase si scade semnificativ durata de viata. Medicii de specialitate sunt convinsi ca numarul cazurilor va creste si acesta este un semnal de ingrijorare. Pe de alta parte, medicii sunt multumiti ca a crescut adresabilitatea si astfel au posibilitatea sa depisteze boala in stadii incipiente, ceea ce inseamna o crestere a ratei de supravietuire. Este vorba de pacientii diagnosticati cu cancer tiroidian. Majoritatea pacientilor diagnosticati cu aceasta afectiune au varsta cuprinsa intre 40 si 50 de ani.

„Cancerul tiroidian apare atunci cand in tiroida se dezvolta celule anormale. Suntem ingrijorati pentru ca acest tip de cancer este tot mai frecvent in randul populatiei, mai ales la femei. In ultimele doua saptamani, am avut patru pacienti care, din pacate, au fost diagnosticati in stadii avansate ale bolii, cu focare de carcinom. Asta inseamna complicatii postoperator, scadere a duratei de supravietuire. Cei mai multi bolnavi sunt depistati intr-o faza, relativ, incipienta. Pentru acesti pacienti, evolutia este foarte buna si durata de supravietuire mare. Pacientii sunt supusi unei interventii chirurgicale pentru indepartarea glandei si, in functie de complexitatea cazului, se indeparteaza si lanturile ganglionare”, a declarat medicul chirurg Mihai Glod, managerul Spitalului Cai Ferate Iasi. 

Vocea ragusita, dificultati la inghitire, semne ca tiroida este bolnava

Tiroida este o glanda care are un rol esential in functia metabolismului. Atunci cand tiroida nu functioneaza normal, starea de sanatatea este afectata. Principalele simptome care ii alarmeaza pe pacienti si ii determina sa vina la medic sunt dificultatea la inghitire, raguseala, durerea gatului. „Observam in ultimile luni un interes din partea pacientilor pentru sanatate. Atunci cand exista o suspiciune, medicul endocrinolog ii trimite imediat la noi. Adresabilitatea a crescut. Pentru orice nodul detectat la nivelul gatului, pacientul trebuie sa se prezinte imediat la medic. De obicei, cancerul tiroidian este descoperit inainte sa disemineze la distanta, ceea ce semnifica o viata normal dupa tratament. Dupa interventia chirurgicala, bolnavul va urma o terapie cu iod radioactiv, tratament cu hormoni tiroidieni sau chimioterapie. Foarte rar se ajunge la recidiva”, a precizat dr. Mihai Glod.

Sarea iodata consumata in exces produce cancer tiroidian

Exista mai multi factori care stau la baza aparitiei cancerului tiroidian. Medicii de specialitate au precizat ca sarea iodata, alimentara, consumata in exces poate determina acest tip de cancer. „Cancerul tiroidian are si o componenta genetica destul de importanta. Foarte multi incrimineaza terapia cu iod exagerata si sarea iodata consumata in cantitati mari. Acest abuz de iod poate fi o cauza de aparitie a cancerului tiroidian. Sarea se regaseste in orice aliment, in cantitati mai mari sau mai mici”, a precizat medicul chirurg Glod, managerul Spitalului Cai Ferate Iasi. De asemenea, o alta cauza luata in consideratie de specialisti este si explozia nucleara de la Cernobil din anul 1986. Medicii sfatuiesc populatia sa se prezinte la medic la aparitia oricarui simptom pentru a evita aparitia unor complicatii si chiar decesul.

Adauga un comentariu