Stiri si curiozitati

Mesaje haioase pentru tăierea moțului, moment de bucurie în familie 

Publicat: 07 feb. 2022
copil care este la tuns, mesaje haioase pentru taierea motului
Pentru amintiri de durată folosește-te de mesaje haioase pentru tăierea moțului, din partea nașei către fin sau din partea părinților pentru părinții spirituali ai copilului

Pentru amintiri de durată folosește-te de mesaje haioase pentru tăierea moțului, din partea nașei către fin sau din partea părinților pentru părinții spirituali ai copilului. 

Tăierea moțului este un moment simbolic din viața bebelușului și este sărbătorit cu sfințenie în zone precum Moldova, Muntenia și Oltenia. 

Acest ritual este un motiv de bucurie pentru familie, strâns legat de tradiții și obiceiuri. 

copil care sarbatoreste aniversarea de un an
La împlinirea primului an din viața copilului, familia sărbătorește cu fast, alături de nașii de botez, rude și prieteni apropiați

Tăierea moțului la români, tradiții și obiceiuri păstrate cu sfințenie

La împlinirea primului an din viața copilului, părinții sărbătoresc cu fast, alături de nașii de botez, rude și prieteni apropiați. Este un obicei ce se păstrează încă din cele mai vechi timpuri, deși este la bază un obicei păgân. 

Nașii taie o șuviță din părul copilului pe care o lipesc cu ceara din lumânarea de la botez între două obiecte de metal. Pe o tavă frumos decorată se așează diverse obiecte, iar primele trei alese, spun bătrânii, sunt interpretate ca și indicii pentru viitorul celui mic. Bătrânii spun că pe tavă trebuie să se afle opt obiecte, alese de părinți și de nași, pe care bebelușul nu le-a mai văzut până atunci, precum bani, chei, cărți și bijuterii. 

copil care doarme
Dacă este o zi senină, cu soare, copilul va avea un drum îmbelșugat, plin de realizări și sănătate

Superstițiile spun că și vremea este un factor ce prevestește viața bebelușului. Dacă este o zi senină, cu soare, copilul va avea un drum îmbelșugat, plin de realizări și sănătate. 

Nașii de botez sunt considerați părinții spirituali ai copilului care rolul de a oferi sprijin necondiționat pe toată perioada vieții. 

Mesaje haioase pentru tăierea moțului, aniversarea primului an 

Tradițiile românești spun că în primul an de viață al copilului nu este bine să-i fie tăiat părul, prima tunsoare trebuie să fie făcută de nași prin tăierea moțului. 

copil care este sarbatorit la aniversarea de un an
Pe o tavă frumos decorată se așează diverse obiecte, iar primele trei alese, spun bătrânii, sunt interpretate ca și indicii pentru viitorul celui mic

Dacă micul membrul al familie este băiat, mesajele haioase pentru tăierea moțului sunt: 

 • „Am scăpat de moț și gata, sunt bărbat voinic la tata!”
 • „Prinț cu moț în frunte-am fost, nașa azi mi l-a dat jos!”
 • „Am deja un anișor și am fost la coafor, nașii mei azi au venit să-mi taie moțul zbârlit!” 
 • „A trecut un anișor, dragul nostru prințișor! Moțul de un an păstrat, noi azi ți-am tăiat!”, un mesaj haios pentru tăierea moțului din partea nașilor. 
 • „Moțule tu rămâi mic, eu de azi devin voinic!”
 • „Moțul a crescut cam lung, a venit timpul să îl tund!”
copil care mananca
Aceste mesaje haioase pentru tăierea moțului pot fi personalizate și imprimate pe tava din care alege copilul, tricouri, baloane de aniversare, alături de personaje din desene animate sau fotografii de la botez

Pentru tinerele domnișoare, mesajele de la prima aniversare pot fi construite astfel:

 • „Eu sunt frumușică, chiar domnișorică, am un anișor și scap de moțișor!” 
 • „Azi e zi de sărbătoare, … (numele copilului) moțul nu-l mai are!” 
 • „Un vis frumos ca în povești să-ți fie viața ce-o trăiești!” 
 • „Astăzi lumea vrea să vadă ce alegi tu de pe tavă?!” 
 • „Azi moțul noi l-am tăiat, de mâine ieșim la agățat!”, mesaj din partea nașei pentru finuță. 

Pentru un eveniment reușit, mesajele haioase pentru tăierea moțului sunt o doză de bucurie. Aceste mesaje haioase pentru tăierea moțului pot fi personalizate și imprimate pe tava din care alege copilul, tricouri, baloane de aniversare, alături de personaje din desene animate sau fotografii de la botez. 

 
Adauga un comentariu