Economic Local

Mesajul de 1 MILIARD de dolari postat de ministrul de Externe al Poloniei pe Twitter

Publicat: 07 nov. 2012

Capitalizarea companiei poloneze de gaze naturale PGNiG a crescut ieri cu pana la 1 miliard de dolari dupa ce investitorii au primit indicii privind un acord cu Gazprom dintr-un mesaj postat pe Twitter de ministrul de Externe al Poloniei, Radoslaw Sikorski, inaintea anuntului oficial, informeaza agentia de stiri Mediafax.

Investitorii pe bursa din Varsovia ar trebui sa se asigure ca urmaresc mesajele de pe Twitter ale ministrului Sikorski, potrivit unui articol postat pe blogul cotidianului Financial Times.

Cei care il urmaresc pe Sikorski au primit luni dupa-amiaza mesajul: „Intuitia imi spune ca Budzanowski (ministrul Trezoreriei Mikolaj, n.r.) va avea in curand informatii importante legate de pretul gazelor in Polonia”, a scris ministrul de externe.

Persoanele care cunosc sectorul energetic din Polonia au facut imediat legatura cu negocierile dintre Varsovia si Moscova pentru reducerea pretului gazelor livrate de Gazprom printr-un contract pe termen lung.

Actiunile PGNiG, companie controlata de stat, au urcat marti cu pana la 15% pe bursa de la Varsovia, adaugand aproximativ 3 miliarde de zloti (1 miliard de dolari) la capitalizarea companiei. Dupa ce compania a anuntat acordul cu Gazprom pentru reducerea pretului, cresterea actiunilor s-a mai temperat, astfel ca titlurile au incheiat sedinta bursiera in urcare cu 9,6%.

Polonia plateste in prezent circa 550 de dolari pentru 1.000 de metri cubi de gaze naturale, unul dintre cele mai mari preturi din UE, iar Budzanowski a afirmat ca pretul ar putea cobori cu circa 15%.

PGNiG estimeaza ca acordul cu Gazprom inseamna un plus de 2,5-3 miliarde de zloti la profitul inainte de dobanzi, taxe, depreciere si amortizare din acest an.

Polonia importa anual 10,2 miliarde de metri cubi de gaze naturale din Rusia, la un consum total de 14 miliarde de metri cubi. Contractul cu Gazpom expira in 2022, iar reducerea de pret obtinuta de Polonia va aduce pretul platit mai aproape de cel al altor clienti mari ai Gazprom, precum Germania.loading...

Adauga un comentariu