National

Mesajul de pe steagul ISIS e ceea ce i-a transmis Mahomed imparatului Bizantului

Publicat: 29 nov. 2015
1

Imparatul bizantin Heraclius se afla in pelerinaj la Ierusalim, in anul Domnului 628, cand i-a fost inmanat un ciudat ravas de la capetenia unui obscur trib din desertul Arabiei.

Heraclius facuse pe jos pelerinajul de la Edessa la Ierusalim si se afla atunci intr-o dispozitie excelenta. Scrisoarea i-a fost trimisa de guvernatorul din Bostra, care la randul lui o primise de la un sef arab din tinuturile de unde spun Scripturile ca a sosit odinioara Regina din Saba, aducandu-i lui Solomon nestemate, pauni si o pupaza care astazi zburataceste prin Rai.

Scrisoarea era in graiul arab, iar nu in greaca sau latina, sau macar in aramaica, aratand fie salbaticia, fie proasta crestere a expeditorului. Era semnata „Mahomed, apostolul lui Dumnezeu” (rasulu-‘Llah). In vorbe putine, cu accente profetice care-i aminteau imparatului de blestemele lui Iezechil, necioplitul sef arab ii cerea lui Heraclius sa sfarme idolii, sa lepede credinta paganeasca in Isus si a sa Mama si sa accepte misiunea profetica a lui Mahomed, pentru ca, asa cum il informa acesta, „nu exista alt dumnezeu decat Dumnezeu” (La illaha ila’Allah, Muhammadu rasulu’Llah / لا إله إلا الله، محمد رسول الله). Textul ne-a fost pastrat intr-o traditie a lui Ibn Abbas, un var al Profetului, care mai era numit si Talmaciul Coranului / Tarjumanu’l-Quran.

„Accepta Islamul”, ii scria Mahomed marelui Impãrat roman (grec, desigur, dar musulmanii au numit intotdeauna Bizantul Rum – Roma), „si rasplata iti va fi dubla pe lumea asta”. Muir, in Life of Muhammad, aduce informatia suplimentara ca cel care i-a inmanat Imparatului misiva era Harith, printul domnitor peste Beni Ghassan, marginas cu Imperiul, pe care-l separau de desertul de unde venise scrisoarea doar tinuturi golase bantuite de catari salbatici. Tremurand de manie, acel Harith i-a cerut Imparatului permisiunea de porni de indata o expeditie care sa-l pedepseasca pe obraznicul impostor.

Rizind copios de enormitatea cererii din ravasul neobrazatului expeditor, Imparatul nu acorda permisiunea. Henri Pirenne, in Mahomet et Charlemagne, scrie ca pana si Ioan Damaschinul, ultimul parinte bisericesc, care avea sa fie dregator strangator de dari in vremea primului Califat, nu vedea initial in Islam decat una din nenumaratele erezii pseudo-crestine cum fusesera atatea. Formula „nu exista alt dumnezeu decat Dumnezeu” (لا إله إلا الله، محمد رسول الله) este asa-numita shahada, Marturia, esenta islamului si e fraza care figureaza pe steagul negru al Statului Islamic din Siria-Irak (ISIS, sau Daesh)… Astazi, insa, misivele cu indemnuri la convertire sunt trimise de jihadisti prin email.

Adauga un comentariu