National

Mesajul lui Ilan Laufer dupa valul de reactii negative la adresa lui: “Sunt profund mahnit”

Publicat: 21 nov. 2018
1

Intr-un mesaj postat miercuri seara pe Facebook, Ilan Laufer s-a aratat “profund mahnit” de reactiile venite la adresa sa dupa conferinta de marti a spus ca religia nu trebuie sa justifice atacurile antisemite la care a fost expus.

“Sunt profund mahnit de valul de reactii la adresa mea. Sunt roman si simt romaneste. In tot ce am facut am avut un singur crez: Romania este Tara mea si lupt pentru valorile ei si pentru unitate nationala. Religia nu trebuie sa fie un motiv care sa justifice reactiile antisemite la adresa mea”, a scris pe Facebook Ilan Laufer.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, miercuri, dupa sedinta CEx, ca declaratiile lui Ilan Laufer au fost ”mult prea avantate”, dar nu reprezinta pozitia PSD si ca nimeni nu va mai face declaratii din sala de conferinte a partidului fara o aprobare.

”Sunt declaratii de care am spus mai devreme ca ma delimitez. Cred ca mult prea avantate. Nu stiu daca am gasit formularea corecta, dar nu sunt declaratii care angajeaza PSD. Noi am avut o discutie in BPN in care s-a discutat despre posibilitatea ca dl Ilan sa faca un comunicat de presa, ceea ce nu trebuia sa primeasca aprobare de la cineva anume. Nu am stiut… Eu am si spus ca nu avem de gand sa facem declaratii, aseara, pentru ca nu erau decizii finale, azi s-au luat deciziile finale”, a declarat Dragnea.

Liviu Dragnea a spus ca a cerut ”sa nu mai mearga cineva in sala de conferinte de presa fara ca inainte sa fie o decizie in sensul asta”.

Vezi si: Ilan Laufer: "Klaus Iohannis este antisemit! 52 de persoane din familia mea au murit in Holocaust"

Intrebat cum a fost posibil totusi ca Laufer sa faca acea declaratie din sala de conferinte a PSD, Dragnea a replicat: ”Ilan Laufer nu este un infractor. Ilan laufer este un om foarte bine pregatit. A avut niste declaratii pe care si le-a asumat, dar care nu reprezinta punctul de vedere al PSD, cred ca am fost foarte clar”.

”Ma delimitez total de declaratiile lui Ilan Laufer”, a declarat Dragnea, inainte de a intra la sedinta CEx al PSD.

Ilan Laufer a declarat, marti seara, la sediul PSD, ca presedintele Klaus Iohannis a respins numirea sa in functia de ministru al Dezvoltarii din antisemitism, el acuzandu-l pe seful statului ca acesta este un gest dintr-un lung sir de actiuni antisemite.

Presedintele Klaus Iohannis condamna ferm folosirea unor teme deosebit de sensibile in scop politic si considera ca referintele la antisemitism si nazism in disputa politica sunt iresponsabile si denota grave carente de educatie, cultura, diplomatie si istorie, referindu-se la acuzatiile lui Ilan Laufer, a carui nominalizare in Guvern a respins-o.

“Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, condamna ferm folosirea unor teme deosebit de sensibile in scop politic. Referintele la antisemitism si nazism in disputa politica sunt iresponsabile si denota grave carente de educatie, cultura, diplomatie si istorie. Relativizarea antisemitismului reprezinta o actiune periculoasa care poate genera manifestari antisemite si discriminatorii si poate incita la ura. Insusindu-si cu buna stiinta un text cu acuzatii ridicole lipsite de orice fundament real, Ilan Laufer a picat testul maturitatii, preferand sa joace rolul de portavoce a propagandei toxice pesediste. Personajele care profereaza asemenea acuzatii scandaloase se descalifica automat si nu pot ocupa sub nicio forma inalte demnitati in statul roman”, se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidential.

Presedintele considera ca aceste declaratii reprezinta un nou exemplu din retorica nociva indelungata a Partidului Social Democrat, care alimenteaza in mod constant discursul urii si tendintele xenofobe. Este inadmisibil ca memoria Holocaustului sa fie intinata cu astfel de atacuri, care servesc unor interese meschine si sunt de natura a afecta pacea sociala.

Directorul Institutului National pentru Studierea Holocaustului din Romania „Elie Wiesel“, Alexandru Florian considera ca declaratia lui Ilan Laufer, care l-a acuzat pe seful statului de antisemitism, este emotionala, cu mult iz politic si atata tot, iar atitudinea presedintelui Klaus Iohannis in privinta Holocaustului a fost recunoscuta inclusiv printr-o distinctie acordata de American Jewish Committee.

Comentarii
Adauga un comentariu