Actualitate

Mesajul Patriarhului Daniel după ce Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis interzicerea pelerinilor din alte localități la racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva

Publicat: 09 oct. 2020
Patriarhul Daniel
Patriarhul Daniel

Mesajul Patriarhului Daniel după ce Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis interzicerea pelerinilor din alte localități la racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva.

”Patriarhia Română își exprimă deplina solidaritate cu toți credincioșii ortodocși care în aceste zile doresc să se roage ca pelerini Sfintei Cuvioase Parascheva, precum și cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei, gazda profund responsabilă a pelerinajului anual de la Iași.   Interzicerea în acest an a pelerinajului la Sfânta Cuvioasă Parascheva pentru credincioşii care nu locuiesc în municipiul Iaşi este o măsură disproporționată, discriminatorie şi luată fără o consultare prealabilă cu Biserica Ortodoxă Română.

Arhiepiscopia Iaşilor, în calitatea sa de organizator al acestui pelerinaj, s-a pregătit intens și foarte temeinic pentru întâmpinarea pelerinilor din acest an, ținând cont de toate măsurile sanitare aflate în vigoare.  Această pregătire temeinică şi o strânsă cooperare cu autoritățile locale erau o garanție că pelerinajul de la Iași sau apropiatul pelerinaj de la București, prilejuit de sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou, constituie, în acelaşi timp, un exerciţiu de protejare responsabilă a sănătăţii şi o manifestare a libertăţii religioase a unui popor eminamente religios.

Măsurile restrictive ce se impun ca absolut necesare trebuie să aibă un solid temei legal, să fie justificate în mod transparent, argumentat şi nediscriminatoriu. Înţelegem că, în contextul epidemiologic de azi, regulile stricte referitoare la igienă, la purtarea măștii și la păstrarea distanței de 1,5 m între persoane se impun atât în spațiile liturgice, cât şi în afara acestora, pentru toţi credincioşii care participă la pelerinajul organizat oficial.

Ne exprimăm speranța că, pentru cinstirea demnă şi responsabilă a Sfintei Cuvioase Parascheva, se va reveni cât mai curând asupra măsurii excesive de interzicere a pelerinajului de la Iași, printr-o înţeleaptă modalitate de coresponsabilitate şi colaborare între Stat şi Biserică, astfel încât toți pelerinii să se poată ruga Sfintei Parascheva în mod liber în aceste zile, cu respectarea strictă a tuturor măsurilor sanitare dispuse de autorităţile competente” este mesajul Patriarhului Daniel.

Comentarii
 • Eu sunt un om cult și nu vorbesc și scriu prostii, dar duca-se la dracii săi prea scârboșenia de dracu’ Daniel. Sa se infecteze scârboșenia și nu noi. Sa vina el aici și să-l pupe credincioșii! Are curaj?

 • Filosofia e doar teorie !, practic uitate tinta cateva secunde in ochii buhaiului asta si zii ce crezi ca ar fi in stare sa iti faca dupa un colt pe intuneric !, ar fi cateva variante chiar si nici una in favoarea ta !

 • daca s-ar da de pomana in curtea Mitropoliei la Sfanta Parascheva v-ati calca toti in picioare sa luati pomana ati sta si de 10 ori la rand cu masca fara masca, sa se dea mancare pe saturate,pungi cu mancare acasa, cadouri pentru copii parfumuri , bani,imbracaminte ati sta o zi intreaga la rand si de 10 ori si mai mult , ati sari si gardul Mitropoliei numai sa puneti mana pe pomana dar.. nu se da nimic, este covid chinezesc ne e frica sa nu fim pozitivi

 • Pimen cand a avut covid a fost dus cu elicopterul la Bucuresti , si a avut parte de toate cele mai bune posibile tratamente care erau atunci in tara .si nu a fost sa fie Dar ce se intampla cu cei care se inghesuie la pupat oasele in cazul infectarii ?

 • Filosofu si De iasi suntenti unul si acelas prostanac. Loviti-va in cap unul cu altul inainte de a intalni Patriarhul. Nimeni dintre voi nu merita sa-l intalneasca. Sunteti inculti si niste gunoaie a societatii.

 • Pe buneee?! Vrei olecutica sa dai cu moartea-n prosti upa cum se vede. Va bate moartea la usa, riscam sa ne autodistrugem de prosti ce suntem si tie iti arde a paranghelie!….. Stati dracuu acasa, nu vedeti spre ce pericol imens ne indreptam?!

 • Mai sarpe , tu esti deja mama omida le sti pe toate, Nu cumva esti din redactia bzi , cea care are acces la mai multe date decat muritorii care posteaza

 • Cereti impozitarea Bisericilor,indiferent de cult,nu va mai uitati asa…la banii lor…
  Dar cereti si impozitarea serioasa a IT istilor,multinationalelor,bancilor,samd..
  A tuturor celor care vin si dau tunuri financiare pe aici prin Romania!
  Asa este corect!Nu numai salariatul onest sa fie impozitat cu 42% din venitul brut!

 • daca la Sfanta se da mare pomana pomana astazi mancare, pachete pentru acasa, bani, saci cu cadouri ati mai vorbi de rau biserica? v-ati calca in picioare sa luati pomana. Daca impotriva bisericii s-a ajuns sa avem ura si impotriva preotilor suntem ultimul grad de rautate si vad ca covidul chinezesc nu a fost dat chiar degeaba de ce nu se impoziteaza miliardele furate de la bugetul public de catre asa zisii politicieni de pe listele electorale ? de ce aveti ceva doar cu biserica si preotii? in ce hal de rautate s-a ajuns nici acum cand murim pe capete tot nu ati inteles ca hotii care ne fura banii ei trebuie pedepsiti in puscarii dar voi va luati de preoti si biserica, preotii nu fura bai panarama care comentezi mai sus

Adauga un comentariu