Eveniment-Social

Mestesugul oualor incondeiate, prezentat pe pietonalul Stefan cel Mare

Publicat: 24 mart. 2015
In perioada 27 – 29 martie, pe pietonalul Stefan cel Mare si Sfant se va derula manifestarea interactiva „Oua incondeiate„, ajunsa la a XV-a editie. Evenimentul, organizat in preajma Sarbatorilor pascale, va prezenta publicului tainele mestesugului si ale artei incondeierii oualor, in cadrul atelierelor interactive sustinute de mesteri populari apartinand comunitatii hutule din Bucovina, Paltinu si Vatra Moldovitei, precum si din alte zone ale Sucevei: Ciocanesti si Magura – Ulma. De asemenea, in premiera la Iasi va fi prezent un mester popular din Brasov, Tara Barsei fiind considerata, dupa Bucovina, a doua mare zona etnografica de creatie a oualor incondeiate din Romania.
La eveniment vor mai participa mesteri din Barlad, Rogojesti, Vorona si Dangeni – Botosani, Piatra – Neamt, Scanteia si Mosna – Iasi. Copiii de varsta scolara sunt invitati, in cadrul programelor de pedagogie muzeala, sa participe la aceste demonstratii ale mesterilor populari. Expozitia va fi intregita si cu ajutorul creatorilor populari, ce vor expune pe parcursul celor trei zile ale manifestarii icoane pe sticla si lemn, obiecte cu tema religioasa realizate din lemn – troite miniaturale, pistornice, cruci de mana. 
Manifestarea este organizata de Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal National „Moldova” Iasi, Primaria Iasi si Directia Judeteana pentru Cultura, in parteneriat cu Asociatia „ART – Mestesugurile Prutului”. Evenimentul vizeaza promovarea mestesugurilor traditionale specifice acestei perioade, incercandu-se cunoasterea semnificatiilor inglobate in tehnica si simbolistica lor. Programul manifestarii este 10:00 – 18:00, iar accesul este liber.


loading...

Adauga un comentariu