Secretele istoriei

Metoda Montessori

Publicat: 06 ian. 2015
3

Maria Montessori (n. 31 august 1870, Ancona, Italia — d. 6 mai 1952, Noordwijk, Olanda) a fost medic si pedagog italian, care a creat o metoda speciala de educare a copiilor foarte tineri, Metoda Montessori, infiintand peste tot in lume scoli care aplicau metoda sa (Scoli Montessori).

Maria Montessori si-a concentrat atentia si metodele educationale asupra copiilor retardati intelectual, avand deficiente mintale din nastere, numiti comun si/sau popular idioti.

    Principiul de baza este auto-educarea si aplicarea celor invatate direct, nemediat.
    Crearea de grupe educationale care acopera 3 ani, spre exemplu: grupa 3-5 ani, sau 6-9, sau 7-10, etc..
    Incurajarea copiilor sa ia mereu decizii proprii pe care sa le respecte.
    Curatenia si aranjarea locului unde isi desfasoara activitatea copiii sunt facute de ei insisi, in functie de modul specific cum se autoconduc.


Vezi si EDUCATIA este CHEIA – VIDEO MOTIVATIONAL

Ce este specific unui program de pregatire ce foloseste „Metoda Montessori” il reprezinta modul in care se desfasoara activitatile in clasa. Fiecare sala de clasa este echipata cu materiale ce permit, mai intai, invatarea prin intermediul simturilor si mai tarziu prin citire, scriere, matematica avansata. In activitatile de predare sunt folosite artele vizuale, muzica si miscarea. Materialele didactice sunt atent selectate si plasate astfel incat , totul sa fie la locul lui si la vedere pentru a facilita selectarea acestora de catre copii. Copiii le pot vedea si pot invata din greselile proprii, fara ca un profesor sa le sublinieze eroarea. Acesta este unul dintre numeroasele aspecte ale unei clase Montessori care favorizeaza independenta.

Vezi si Principesa Natalia Dadiani, promotoarea dreptului femeilor la educatie

La sugari „Metoda Montessori” incurajeaza dezvoltarea naturala a personalitatii copilului prin invatare prin atingere si miscare libera intr-un mediu favorabil.

Pe principiul unei libertati controlate, scolile Montessori inspira copiii sa lucreze in ritmul lor propriu, singuri sau impreuna cu alte persoane. Cadrele didactice incurajeaza dezvoltarea copiilor auto-motivati, independenti, echilibrati, activi, colaborativi prin predare de la egal la egal. Copiii mai mici se bucura de stimularea zilnica conform modelelor mai vechi, in timp ce copiii mai mari invata sa se respecte reciproc intr-o atmosfera calda de acceptare si bucurie.

Pentru elevii mai mari salile de clasa promoveaza in continuare libertatea de a alege, curatenia si aranjarea locului unde isi desfasoara activitatea, sunt folosite discutii de grup, excursiile, stabilirea programului zilnic si saptamanal cu scopul finalizarii lucrarilor din programa scolara. Proiectele de colaborare, experimentele stiintifice, prezentarile vizuale necesita o planificare atenta si o cantitate mai mare de timp. Respectul, responsabilitatea si dezvoltarea caracterului sunt prevazute, de asemenea, in unitatile curriculare.

Adauga un comentariu