International

Metode găsite de marile orașe ale lumii pentru a scăpa de șobolani. În Chicago au fost eliberate 1.000 de feline pe străzi

Publicat: 23 iun. 2021
Un șobolan fotogenic pe o suprafață de lemn
Un tânăr din Capitală a fost mușcat de șobolan în zona Grădina Icoanei

O mare problemă pentru umanitate o constituie rozătoarele. De aceea, marile orașe ale lumii au găsit tot felul de metode pentru a scăpa de șobolani și șoareci.

Printre metodele obișnuite de a scăpa de șoareci și șobolani se regăsesc capcane, otravă și chiar pisici. Însă, cu timpul, rozătoarele au învățat să se ferească de aceste șiretlicuri. Astfel, marile orașe ale lumii au devenit tot mai inventive la acest capitol, venind cu o multitudine de soluții, care mai de care mai îndrăznețe. În continuare vă vom prezenta la ce metode s-au gândit Paris, New York și Chicago.

Paris a înlocuit pubelele și coșurile de gunoi cu unele în care nu pot intra rozătoarele

Paris, unul dintre cele mai frumoase orașe din lume, nu duce lipsă de șobolani. Se estimează că sunt doi șobolani pentru fiecare parizian. De aceea, capitala Franței are anual un buget de 1,6 milioane de euro pentru combaterea rozătoarelor. Acești bani sunt utilizați pentru achiționarea de capcane și înlocuirea pubelelor și a coșurilor de gunoi cu unele în care nu pot intra șobolanii.

Totodată, oamenii sunt rugați să nu mai arunce mâncare pe jos, deoarece atrage rozătoarele.

-Avem problema asta deoarece oamenii îi hrănesc. Nu că vor să-i hrănească, vor să hrănească păsări și pisici, dar rozătoarele sunt cele care profită.

Metode pentru a scăpa de șobolani: New York a dresat câini să vâneze rozătoarele

Potrivit unei legende urbane din New York, există de cinci ori mai multe rozătoare decât oameni. În realitate, însă, este un șobolan la fiecare patru newyorkezi.

Cu toate acestea, în New York sunt peste 2 milioane de rozătoare, numărul lor crescând în carantină. În lipsa oamenilor, dăunătorii au devenit mai violenți.

„Pentru fiecare șobolan pe care îl vezi, mai pot fi zeci sau sute pe care nu îi vezi. Și când începi să vezi șobolani ziua, pentru că șobolanii sunt animale nocturne, atunci îți dai seama că problema este scăpată de sub control”, a precizat Michael Parsons, cercetător, potrivit Digi 24.

New York are metode mai nonconformiste în lupta cu șobolanii. Pentru asfixierea animalelor, se folosește gheață carbonică, în cuiburi. Totodată, un grup de newyorkezi și-au dresat câinii să vâneze șobolani.

„Este distractiv pentru noi. Este distractiv pentru câini. Iar câinii fac ceea ce sunt programați genetic să facă. Adică să vâneze paraziți”

În Chicago au fost eliberate 1.000 de feline pe străzi

Un alt oraș american, care se confruntă cu problema șobolanilor, este Chicago. Oamenii de aici au ales să apeleze la o metodă convențională: pisicile. Astfel, un adăpost de animale a eliberat 1.000 de feline pe străzi, ca să atace rozătoarele și să le sperie.

„Când au început să patruleze prin cartier, am văzut o reducere mare a numărului de șobolani. Se crede greșit că pisicile mănâncă șobolanii. Nu-i mănâncă, doar îi vânează ca sport. Iar mirosul lor ține șobolanii departe de întreg cartierul.

Șobolanii se reproduc foarte repede. O singură pereche are între 8 și 12 pui la fiecare 8 săptămâni. Iar acești pui pot avea proprii pui după doar 5 săptâmâni. Așa că, atât timp cât au acces la mâncare, populațiile de șobolani își vor reveni după orice atac. Singurul atac pe care nu îl pot îndura este salubritatea îmbunătățită”.

Comentarii
Adauga un comentariu