News Flash:

Metode si tehnici moderne de instruire in domeniul inovarii manageriale

6 Decembrie 2002
2322 Vizualizari | 0 Comentarii
Prof. dr. ing. Costache Rusu
Director CETEX, Universitatea Tehnica "Gh. Asachi" Iasi

Schimbarile tehnologice constituie o conditie fundamentala pentru dezvoltarea oricarei organizatii. Cu toate acestea, multe firme au constatat ca, desi au efectuat investitii substantiale in tehnica, rezultatele nu au fost pe masura asteptarilor. De fapt, unele insuccese au fost intr-o mare masura determinate de dificultati generate de ignorarea aspectelor manageriale. De aceea, inovarea tehnologica trebuie sa se realizeze concomitent si impreuna cu inovarea manageriala. Managementul inovarii tehnologice este un proces complex, caracterizat de un set de factori manageriali diferiti, dar interconectati, care activeaza impreuna pentru crearea si intarirea unui mediu care sa permita ca inovarea tehnologica sa reuseasca.
In acest context, proiectul I •LIM: Interactive Learning for Inovation Management (Sistem interactiv de instruire in managementul inovarii) se adreseaza in mod special managerilor de IMM, in vederea dobandirii si dezvoltarii de abilitati necesare conducerii eficiente a proceselor de inovare tehnologica, prin furnizarea unui sistem de metode si tehnici de invatare interactiva la distanta. Proiectul face parte din cadrul programului international "Leonardo Da Vinci" de cooperare transnationala in domeniul formarii profesionale a resurselor umane.
Lansat in anul 2001, proiectul I •LIM are ca promotor si coordonator Instituto Superior de Gestao din Lisabona, Portugalia.

Parteneri
Universitatea Tehnica "Gh. Asachi" Iasi, prin Centrul de Educatie si Formare Continua (CETEX), este partener in derularea proiectului I •LIM alaturi de: RADICALmedia, Lisabona, Portugalia - partenerul tehnic; Instituto de Empresa, Madrid, Spania; Cranfield School of Management, University of Cranfield, Cranfield, Marea Britanie; PRO-Orava, Dolny Kubin, Slovacia.

Scopul proiectului
Proiectul I •LIM urmareste conceperea, dezvoltarea, testarea, evaluarea si diseminarea unui mediu de invatare interactiv pentru imbunatatirea cunostintelor si experientei in domeniul managementului inovarii tehnologice, bazat pe Internet.
Cursantii vor avea posibilitatea sa acceseze un spatiu de instruire, prin intermediul caruia isi vor dezvolta abilitatile manageriale inovative si vor putea sa interactioneze deopotriva cu instructori si alti cursanti spre a-si imparasi ideile si experientele, la momentul cel mai favorabil si fara a se deplasa de la locurile de munca.

Grup tinta
Proiectul este adresat in primul rand managerilor de IMM din tarile partenere, firme in care se deruleaza procese de inovare tehnologica. Atentia va fi orientata spre acele sectoare care integreaza un numar mare de firme inovatoare si anume:
•fabricatia de masini si echipamente;
•fabricatia de masini de birou si calculatoare;
•fabricatia de masini si aparate electrice.
Rezultatele proiectului pot fi, de asemenea, utile oricarui manager care conduce o firma aflata in inovare tehnologica, indiferent de marime, sector de activitate sau tara. Produsele proiectului pot fi utile si pentru managerii firmelor care, desi nu includ inovarea tehnologica in cadrul strategiilor, pot sa-si amelioreze astfel competitivitatea.

Obiectivele proiectului
Proiectul I •LIM urmareste atingerea urmatoarelor obiective:
•sa asigure constientizarea managerilor de IMM cu privire la necesitatea ca inovarea tehnologica si inovarea manageriala sa se desfasoare simultan si intr-o stransa legatura;
•sa permita formarea abilitatilor necesare managerilor de IMM pentru dezvoltarea si implementarea inovarii tehnologice;
•sa furnizeze mijloace necesare managerilor de IMM pentru impartasirea ideilor si experientelor referitoare la managementul inovarii tehnologice;
•sa ofere recomandari pentru managerii de IMM care trec prin situatii dificile in managementul proceselor de inovare tehnologica;
•sa familiarizeze managerii de IMM in utilizarea tehnologiilor informationale si de comunicare folosite in programele interactive de invatare bazate pe Internet.

Caracteristicile proiectului
Cele mai relevante caracterisitici ale acestui program interactiv de invatare sunt urmatoarele:
•Interactiunea - propune dezvoltarea unui mediu interactiv de invatare cu o valoare suplimentara prin faptul ca ofera managerilor mijloace tehnice prin care acestia vor putea sa-si prezinte ideile si experientele la nivel european.
•Caracterul transnational - cursantii vor fi continuu in contact cu instructori straini, cu profesionisti si cu alti cursanti si vor avea posibilitatea de a lucra in echipe internationale cu ajutorul tehnologiei informationale si a tehnologiei comunicatiei.
•Componenta practica - proiectul nu este interesat numai de furnizarea de cunostinte si abilitati, ci si de aplicarea acestora in firmele in care lucreaza cursantii.
•Intelegerea aspectelor interculturale si lucrul in cadrul unui mediu international - cerinta deosebit de importanta pentru conducerea firmelor in cadrul curentului de globalizare.

Produsele proiectului
Principalele produse concrete, intermediare si finale, ale proiectului, vor fi:
•Website cu urmatoarele facilitati:
- sala de cursuri virtuale, ce va asigura programul de instruire pe baza unor materiale didactice orientate spre managementul inovarii tehnologice (suport de curs si studii de caz), in contextul urmatoarelor trei componente:
- learning-by-learning, prin: acces la materialele de instruire; manual de instruire; ghid de utilizare; lecturi recomandate; sugestii pentru cercetarea bibliografica ulterioara:
- learning-by-doing, prin analiza si discutarea unor studii de caz;
- learning-by-interacting, prin dezbateri on-line si off-line bazate pe experiente si idei proprii;
•Mijloace de autoevaluare, de catre cursanti, a cunostintelor si abilitatilor dobandite;
•Biblioteca virtuala;
•Instruire in sistem tutorial;
•Forum de dezbateri in plen tip duplex;
•Mese rotunde de tip "chat on-line";
•Noutati in domeniu, glosar de termeni, studii de caz, bibliografie, link-uri pe Internet.

Materiale in format electronic:
•Manual de instruire;
•Ghid de utilizare.

Stadiul actual si perspectivele derularii proiectului
Din momentul lansarii proiectului si pana in prezent s-au derulat urmatoarele actiuni in care a fost implicat partenerul roman:
•Realizarea website-ului proiectului, prin care promotorul prezinta principalii descriptori ai proiectului. Informatii despre proiect, atat in limba engleza, cat si in limba romana, se pot obtine la adresa de Internet http://www.i-lim.net;
•Realizarea unei sectiuni dedicate proiectului I •LIM in cadrul wesbite-ului partenerului roman (www.cetex.tuiasi.ro);
•Realizarea unei baze de date referitoare la potentialii beneficiari ai proiectului in Romania, precum: Camere de Comert si Industrie, Intreprinderi Mici si Mijlocii, Centre de Afacere, Euro Info Centre, Asociatii ale Oamenilor de Afaceri;
•Diseminarea proiectului prin urmatoarele actiuni:
- prezentarea proiectului potentialilor beneficiari prin diverse canale si mijloace informationale (e-mail, pliante, postere);
- prezentarea unor lucrari stiintifice cu prilejul unor manifestari stiintifice nationale si internationale;
- publicarea unor articole in reviste de specialitate, precum si in presa nationala si locala;
- prezentarea proiectului si a realizarilor partenerului roman in strainatate (la Universitatea Tehnica a Cretei, Chania, 2002);
- organizarea periodica a unor seminarii in cadrul CETEX, la care au participat manageri si specialisti - reprezentanti ai potentialilor beneficiari, studenti de la cursurile postuniversitare MBA, studenti de la sectiile de inginerie economica, cadre didactice.
•Efectuarea unui sondaj de opinie pe un esantion format din manageri de IMM ce apartin grupului tinta, avand ca scop determinarea necesitatilor de instruire ale acestora in domeniul managementului inovarii tehnologice. Pe baza prelucrarii datelor din sondaj s-a intocmit raportul national, care, coroborat cu rapoartele nationale ale celorlalti parteneri, a stat la baza conceperii materialelor didactice pentru modulele de instruire mentionate in continuare.
•Realizarea unor studii de caz pentru urmatoarele sase module de instruire:
- Canale de comunicare eficiente;
- Orientare catre clienti;
- Viziunea firmei referitoare la inovatie;
- Capacitatea umana si materiala;
- Persoane cheie;
- Structura organizatorica.
Aceste studii au fost remise promotorului in vederea integrarii in materialele didactice de ansamblu si in website-ul proiectului.
•Organizarea si derularea seminarului MANAGEMENTUL INOVxRII. STUDII DE CAZ, la Universitatea Tehnica "Gh. Asachi" Iasi, Centrul de Educatie si Formare Continua, pe data de 21 septembrie 2002. La acest seminar au fost prezentate un numar de peste 35 studii de caz care fac parte dintr-un volum, fiind astfel accesibile atat managerilor de IMM, cat si tuturor celor implicati sau interesati de inovarea manageriala.
In continuare, proiectul se va derula pe baza unui program stabilit de promotor si parteneri, urmand instruirea on-line si off-line a grupului tinta pe baza materialelor de training concepute de echipa de proiect.

Concluzii
Pe parcursul derularii sale, in intervalul 2001-2002, proiectul I •LIM constituie o veritabila si continua provocare, atat pentru partenerii-realizatori, cat si pentru grupul tinta de utilizatori. Proiectul reprezinta o noua oportunitate de parteneriat pe plan international, ce ofera multiple posibilitati pentru managerii firmelor din Romania de a se alinia la cerintele integrarii europene. Totodata, derularea acestui proiect evidentiaza necesitatea si importanta inovarii manageriale alaturi de inovarea tehnologica.

Referinte
1. http://www.leonardo.ro;
2. http://www.i-lim.net;
3. Proiect I •LIM - Interactive Learning for Innovation Management, Contract intre Instituto Superior de Gestao, Lisabona, Portugalia si Universitatea Tehnica "Gh. Asachi" Iasi, Romania.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1297 (s) | 24 queries | Mysql time :0.013760 (s)