Secretele istoriei

Metodele de contraceptie folosite de femeile din timpuri foarte vechi

Publicat: 06 dec. 2013
3

Contraceptia s-a practicat din timpuri foarte vechi, fiind de cele mai multe ori condamnata de obiceiuri si de legi. O condamnau barbatii, dar o practicau, adesea in ascuns, femeile.

Culmea ipocriziei este faptul ca o condamnau tocmai cei care pusesera femeia in fata faptului implinit si adesea fara solutie.

Femeile si-au cautat solutia in sfaturile vracilor si leacurile babesti, uneori utile, de cele mai multe ori ineficiente si – vai – uneori fatale, noteaza Big Picture, preluat de ziarulring.ro.

Unele dintre solutiile empirice s-au practicat pana recent, intrucat pilula contraceptiva a aparut abia acum cateva decenii, iar prezervativul, intr-o forma acceptabila, nu este mult mai vechi.

Sucul de lamaie 

Exista dovezi in cartile antice ca, in timpuri milenare, femeile introduceau in vagin un burete imbibat cu suc de lamaie, ca sa evite sarcina. Studii moderne confirma ca sucul acid al lamaii are proprietati spermicide. Exista dovezi ca legendarul Cassanova isi convingea partenerele sa introduca in acelasi loc o felie de lamaie, care sa le protejeze de sarcina. Problema este ca protectia era relativa. In peste 70% din cazuri metoda nu avea efect.

Morcovul salbatic

Proprietatile semintelor de morocov salbatic au fost descoperite in antichitate de insusi Hipocrate: administrate la cateva ore dupa contactul sexual, acestea constituiau un mijloc contraceptiv destul de eficient. Din pacate, din nestiinta, unele femei si le administrau inainte de contact, ceea ce facea ca procedura sa nu aiba efect. In plus, morcovul salbatic se confunda usor cu alte doua plante, cu seminte toxice. Folosirea celor din urma putea avea efecte letale.

Adauga un comentariu