Metrosexualii, la limita dintre cele doua sexe

Publicat: 05 mai 2010

Prietenul tau apartine acestui nou tip de barbati? Cum si cand au inceput sa apara metrosexualii?

Un factor important in feminizarea barbatilor sunt revistele, care subliniaza un nou tip de barbat, diferit fata de traditionalul ‘macho man’. Vorbim despre barbati heterosexuali cu caracteristici feminine, care se sustrag stereotipurilor sexuale conventionale, indiferent de orientarea lor sexuala. Feminizarea barbatilor isi are radacinile in schimbarea sociala a rolurilor sexelor. Barbatii au devenit mai increzatori, mai grijulii si emotionali si au inceput sa acorde mai multa atentie aspectului lor. Un metrosexual poate fi comparat cu David Beckham sau Brad Pitt.

Imagini estetice si idealizate cu trupuri mai mult sau mai putin goale ale barbatilor au aparut prima data in revistele de culturism, ceva mai tarziu in revistele gay, iar acum le vedem peste tot. Factorul comun este prezentarea barbatului ideal ca cineva musculos si intr-o buna forma fizica, o persoana cu succes in cariera si in seducerea femeilor.

Nu este neobisnuit ca trupul barbatilor, aranjat, musculos si frumos sa fie prezentat in ipostaze ‘feminine’. Un metrosexual nu are doar un trup masculin grozav, dar si trasaturi faciale tipic feminine.

Termenul metrosexual a fost auzit prima data la sfarsitul mileniului. A fost folosit de Mark Simpson, in ziarul britanic Independent. El a folosit termenul pentru a descrie un barbat narcisist cu un profil excesiv de ridicat in mass-media. Acest barbat se presupunea ca reprezinta imaginea barbatului de succes in noul mileniu. El a fost creat de Hollywood cu ajutorul reclamelor si revistelor care ne-a oferit o introspectie in stilurile de viata diferite ale vedetelor. Motivul pentru acest lucru a fost dorinta de a indeparta modelul traditional al barbatului, care nu este suficient de preocupat de sine si nici nu este un consumator destul de mare.

Sa ne concentram pe termenul in sine pentru un moment. ‘Metro’ inseamna metropola, un mediu bogat, cu infrastructura – in termenii modei, saloanelor de frumusete si facilitatilor sportive. Cuvantul ‘sexual’ ar trebui sa se refere la heterosexualitate si accentueaza feminizarea noului barbat, pastrand in acelasi timp stereotipul ca numai barbatii homosexuali sunt preocupati de aspectul lor (cel putin inainte de aparitia metrosexualilor).

Metrosexualii sunt pregatiti sa faca lucruri dragute, romantice pe care nu le-am putea astepta de la un ‘macho man’

Potrivit unora, metrosexualitatea este un mod de viata in cazul caruia toate modelele conventionale de comportament sunt sortite esecului. Metrosexualitatea se presupune ca este etapa finala a sexualitatii umane, in care diferentele sexuale sunt reduse la minim.

Acest lucru este posibil in principal din cauza ideii moderne – potrivit Sandrei Bartky – ca suntem nascuti ca barbati si femei, dar nu sunt nascuti in masculinitate sau feminitate. Aparitia metrosexualilor arata ca liniile de demarcatie intre sexe sunt artificiale si ca persoanele isi pot stabili norme proprii si le pot schimba de cate ori doresc. Iar acest lucru se manifesta si in exterior, in aspectul unei persoane.

sursa: sexgen.roloading...

Adauga un comentariu