International

Mexic: Armata a fost scoasa pe strazi. Vezi de ce

Publicat: 07 iun. 2015

Guvernul mexican a desfasurat un important dispozitiv militar si de politie pentru a incerca sa garanteze desfasurarea in bune conditii a alegerilor legislative si locale convocate duminica, amenintate de tulburari din partea cadrelor didactice mobilizate impotriva unei reforme a educatiei.

Executivul „a pus in aplicare o vasta operatiune nationala cu obiectivul de a garanta cetatenilor conditiile necesare exercitarii dreptului lor la vot”, a informat Ministerul de Interne intr-un comunicat.

In total, 83 de milioane de mexicani sunt chemati sa aleaga duminica 500 de deputati federali si noua guvernatori din cele 32 de state – printre care in Michoacan (vest) si Guerrero (sud), cele mai violente din tara-, precum si 900 de consilii municipale.

Acest scrutin este, de asemenea, un test pentru presedintele Enrique Pena Nieto (2012-2018), al carui Partid Revolutionar Institutional (PRI) ar putea pastra o majoritate simpla in Adunare, potrivit sondajelor preelectorale.

Ministerul de Interne nu a precizat numarul persoanelor mobilizate pentru asigurarea securitatii in aceasta zi, dar a mentionat ca eforturile se concentreaza in statul Oaxaca (sud), unde cadrele didactice radicalizate manifesteaza de aproape o saptamana.

Printre alte actiuni, protestatarii au invadat birourile electorale, au ars mii de buletine de vot, au blocat un centru de distributie a benzinei, provocand o penurie de carburant in regiune, precum si caile de acces la o hidrocentrala.

Manifestantii cer retragerea unei reforme a educatiei pe care o acuza ca le limiteaza drepturile.

Sambata, 1.500 de membri ai fortelor de ordine au ajuns la Oaxaca, in sprijinul celor 3.000 de politisti locali aflati pe teren.

Autoritatile se arata, totusi, increzatoare in ce priveste eventualele violente provocate de gruparile criminale care pot fi intalnite in intreaga tara.

„Nu vad nicio legatura” intre crima organizata si alegeri, „problemele sunt mobilizarile sociale”, a afirmat recent Monte Alejandro Rubido, directorul securitatii nationale in cadrul guvernului mexican, care a repetat ca violentele s-au redus in comparatie cu mandatul fostului presedinte Felipe Calderon (2006-2012).loading...

Adauga un comentariu