Destinatii montane

Meziad, catedrală gotică subterană – FOTO

Publicat: 09 oct. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Meziad catedrală gotică subterană - FOTO
Meziad, catedrală gotică subterană

Meziad, catedrală gotică subterană. Spectacolul naturii din Apuseni. Peştera Meziad este una dintre cele mai frumoase peşteri ale României. Comparată adesea cu o catedrală gotică subterană, aceasta este situată în judeţul Bihor pe Valea Meziadului în regiunea sud estică a Munţilor Pădurea Craiului şi zona de vest a Munţilor Apuseni. Peştera are 4.750 m lungime cu mai multe nivele.

Declarată rezervaţie speologică, monument al naturii, peştera Meziad a fost cercetată intens încă din 1921 de către renumitul speolog Emil Racoviţa.

Meziad, catedrală gotică subterană. Peştera Meziad a fost reamenajata în 1972 şi deschisă turismului. Aceasta este inclusă în situl de importanta comunitară Defileul Crisului Repede – Pădurea Craiului

Meziad, catedrală gotică subterană. Legendele locale spun că în vremurile de demult, oamenii nu trăiau în sat, ci în peşteră.

Căile de acces

Se poate ajunge la peştera folosind drumul naţional E-79 (76) dintre Oradea şi Vârfuri, cu ramificaţia spre Beiuş prin centrul oraşului, de unde peştera se afla la o distanţă de 22 km, din Beiuş urmând şoseaua Roşia (Borod) – Aleşd). Din Beiuş până la satul Remetea sunt circa şase km, iar din Remetea drumul duce la Meziad. Peştera se afla la circa trei kilometri de satul Meziad. Calea spre peştera este un drum forestier.

Descrierea peşterii

Meziad, catedrală gotică subterană. Se afla la o altitudine de 297 metri, gura de intrare având o înălţime de 16 metri şi o lăţime de 10 metri. Peştera are două nivele de carstificare:

Nivelul inferior, care însumează 1.542 m şi se caracterizează prin spaţii neobişnuit de ample, măsurând frecvent între 20-30 metri lăţime şi 15-20 metri înălţime. După circa 400 metri, galeriile se îngustează brusc, nivelul inferior prelungindu-se prin două galerii greu accesibile. Din această cauză, nu sunt incluse în sectorul turistic al peşterii.

Meziad, catedrală gotică subterană. Nivelul superior, în lungime totală de 3.208 metri. Prezintă trei zone principale de racord cu galeria inferioară: Galeria descendentă, Galena de joncţiune şi Gâtul dracului. Suprapunerea celor două niveluri în regiunea Podului Natural creează un spectacol deosebit de impresionant. Inălţimea totală a cavernamentului ajungând aici la 35 metri.

În peştera s-au găsit urme din paleolitic, neolitic, fiind o peşteră locuită de Homo sapiens şi de animale că Ursus spelaeus. Peştera oferă condiţii prielnice pentru hibernarea liliecilor, în special cei din specia Miniopterus schreibersii.

Adauga un comentariu