Actualitate

Micii patroni pot beneficia de credite extrem de avantajoase

Publicat: 25 ian. 2000

•Una din principalele conditii pe care trebuie sa le indeplineasca este ca participarea romaneasca sa fie majoritara

Incepand din toamna anului trecut, micii patroni ieseni (persoane fizice autorizate sau persoane juridice) pot apela la un nou sistem de creditare, CAPA. Acest sistem vizeaza atat domeniul investitiilor (in echipamente, utilaje), fondul de marfa cat si materiile prime si materialele. CAPA este un program elaborat de World Vision International si Fondul Romano-American pentru Investitii, prezent in Romania inca din 1995, la Craiova si Cluj, printre noii parteneri numarandu-se si Agentia Internationala de Dezvoltare a Canadei.

„Programul nostru de creditare se adreseaza in general firmelor mici, o prima conditie fiind aceea ca sediul firmei si locul desfasurarii activitatii sa fie la Iasi. In plus, aceste firme trebuie sa aiba cel putin 51% participare romaneasca, o vechime in activitate de cel putin sase luni, fara nici o intrerupere, sa nu aiba un credit in curs sau un contract de leasing in desfasurare”, ne-a declarat Romeo Vasilache, coordonatorul de proiect. Cele mai multe firme care au apelat pana in prezent la acest sistem de creditare activeaza in domeniul comertului si al serviciilor. Valoarea unui credit porneste de la 500 de dolari si poate ajunge la 10.000 de dolari, rambursarea facandu-se intr-un an, pentru creditele acordate pentru investitii, sau in sase luni. „Acest termen de rambursare se poate prelungi insa pana la un an si jumatate, in conditiile in care persoana sau firma care a contractat creditul este deja un client al nostru, in acest caz putandu-se mari si plafonul la 15.000 de dolari”, a mai precizat Romeo Vasilache.

Dobanda practicata este una fixa, avand in vedere ca toate operatiunile se fac in dolari, fiind cuprinsa intre 22% si 26% pe an. „Clientul primeste banii in lei, la cursul zilei. Creditul se poate acorda si in valuta, in cazul in care acesta este solicitat de firme de export – import sau pentru achizitii de utilaje sau echipamente din exterior, plata ratelor urmand a se face in lei, la cursul zilei. Ca o noutate, toate ratele sunt egale, astfel ca persoana care contracteaza creditul nu va resimti aceleasi dificultati ca la un credit luat de la o banca, in care primele rate sunt intotdeaua mai mari. In plus, nu trebuie depus in prealabil nici un fel de fond, creditul acordandu-se in urma studierii posibilitatii eventualului client de a-si plati ratele, in functie de rentabilitatea afacerii pe care o detine. Pe langa actele care dovedesc situatia firmei, clientul trebuie sa mai prezinte si doi giranti, un fel de garantie morala a sa”, a subliniat coordonatorul acestui proiect.

Pentru a putea contracta un credit de la CAPA, clientul trebuie sa parcurga doua etape. Prima dintre ele consta intr-un program de consultanta si intocmirea unui plan de afaceri, care costa 35 de dolari, in cea de a doua etapa urmand a se intocmi toata documentatia necesara, pentru care clientul va plati un comision de 2,5% din valoarea totala a creditului, insa numai in momentul in care acordarea creditului este aprobata. Garantiile prezentate de catre client trebuie sa acopere aproximativ 130% din valoarea creditului, constand in bunuri imobile, autoturisme etc.

„Incercam foarte mult sa intelegem afacerea. Discutam foarte mult cu omul, caci, in primul rand ne intereseaza persoana care se afla in spatele afacerii, deoarece ne adresam micilor patroni, incercand sa ne apropiem cat mai mult de ei” a mai subliniat Romeo Vasilache.loading...

Adauga un comentariu