Actualitate

Microintreprinderile vor plati impozit si pe pierderi

Publicat: 27 dec. 2001

•Micile firme vor trebui sa achite statului drept impozit pe profit 1,5% din veniturile realizate

Primele zile ale anului 2002 vor aduce firmelor iesene numeroase modificari legislative. Una dintre acestea se refera la societatile cu mai putin de noua angajati si venituri realizate in anul anterior de pana la 100.000 de euro. Acestea vor plati statului drept impozit pe profit 1,5% din totalul veniturilor realizate. Aceasta prevedere legislativa va veni in ajutorul unor societati iesene, insa pe langa acestea vor fi suficiente dintre ele total dezavantajate. Principalulul neajuns al noului mod de impozitare il constituie faptul ca firmele care vor inregistra pierderi vor fi totusi obligate sa plateasca impozit pe profit, fapt care nu se intampla pana acum. In aceasta situatie, foarte multe firme ar putea fi tentate sa isi mareasca veniturile pentru a nu se mai incadra in categoria microintreprinderilor. Potrivit vechii modalitati de calcul al impozitului pe profit (25% din profitul obtinut), cele 5247 de firme iesene care au mai putin de noua angajati si venituri mai mici de 100.000 de euro au declarat statului ca au obtinut 83 de milioane de lei profit. Prin urmare, ar fi trebuit sa plateasca bugetului de stat drept impozit pe profit peste 20 de milioane de lei. Noul mod de calcul al impozitului pe profit s-a dorit a fi o disciplinare a firmelor care fac in asa fel incat la sfarsitul anului sa fie pe zero sau chiar cu pierderi.

Facilitatile oferite

Insa noul mod de calcul al impozitului de profit va aduce si facilitati, nu doar dezavantaje. Purtatoarea de cuvant a Directiei Generale a Finantelor Publice a judetului Iasi, Maria Taran, a declarat ca „cei mai castigati in urma schimbarii modului de calcul al impozitului pe profit vor fi firmele cu costuri reduse si venituri mari si evident ca ceilalti vor avea de suferit”.
In seria facilitatilor pe care le vor avea microintreprinderile iesene se afla reducerea impozitului datorat cu valoarea investitiilor realizate, diminuarea cu 20% a impozitului in cazul in care se realizeaza noi locuri de munca, casele de marcat achizitionate se vor scade din veniturile supuse impozitului pe profit inaintea calcularii propriu-zise a impozitului, simplificarea planului de conturi, iar in plus, controlul fiscal nu se va efectua mai devreme de doi ani de la data ultimului control. Pentru a face dovada numarului de angajati, societatile vor trebui sa obtina un document justificativ de la Directia de Munca si Solidaritate Sociala.
Cornelia LAZARESCUloading...

Adauga un comentariu