Boli si tratamente

Mielofibroza. Cauze si simptome

Publicat: 04 apr. 2011
7

Mielofibroza reprezinta cresterea patologica a retelei de colagen din jurul celulelor-suse ale maduvei osoase. Boala, care este rara – apare la mai putin de 2 persoane din 100.000 – se caracterizeaza printr-o anemie din cauza scaderii globulelor rosii, iar numarul de globule albe este adesea crescut. Mielofibroza evolueaza treptat, in ani, incidenta maxima este la varsta de 76 ani.

Cauze si simptome
Cauza mielofibrozei este necunoscuta. La nivelul maduvei osoase normale exista celule numite fibroblasti, care produc tesut fibros cu rol in sustinerea celulelor hematogene. In cazul mielofibrozei, fibroblastii produc prea mult tesut fibros ce inlocuieste celulele hematogene.

Consecutiv, productia de eritrocite scade, in circulatie sunt eliberate mai putine hematii, si astfel se dezvolta anemia. In plus, multe dintre hematiile produse sunt imature si au o forma anormala. De asemenea, un numar crescut de leucocite si trombocite imature pot fi eliberate in circulatie. Pe masura ce boala progreseaza, numarul de leucocite poate sa creasca sau sa scada, iar numarul de trombocite scade.

Mielofibroza poate sa apara independent sau poate insoti alte afectiuni hematologice, precum leucemie mieloida cronica, policitemie vera, trombocitopenie, mielom multiplu, limfom, mielodisplazie. Poate sa apara la persoanele cu TBC, hipertensiune pulmonara, lupus eritematos sistemic, scleroza sistemica si la pacientii cu cancer osos.

Adesea, boala este asimptomatica o perioada indelungata de timp, chiar ani. La unii pacienti conduce rapid la anemie, nivelurile scazute de trombocite in circulatie sau leucemie. Ulterior, anemia devine suficient de grava incat sa cauzeze slabiciune, oboseala, scadere in greutate si stare generala de rau. Din cauza nivelului scazut de leucocite exista un risc crescut de infectii, iar din cauza numarului scazut de trombocite exista un risc ridicat de hemoragii.

Ficatul si splina se maresc pe masura ce incearca sa preia o parte din functia hematogena a maduvei osoase. Splina distruge eritrocitele si trombocitele fabricate de maduva osoasa. Distrugerea masiva a eritrocitelor si trombocitelor contribuie la marirea splinei.

Alte simptome ale mielofibrozei: paliditate, palpitatii cardiace, durere sau discomfort la nivelul stomacului, durere osoasa, senzatie de satietate dupa consumul unor cantitati scazute de alimente.

Adauga un comentariu