Magazin

Mierea, avocado sau cafeaua vor deveni un LUX in viitor

Publicat: 29 iul. 2014
1

Pe fondul schimbarii climei ce afecteaza culturile, multe dintre alimentele pe care astazi ni le permitem vor ajunge sa fie catalogate de lux: 200 dolari o friptura sua 30 de dolari o cafea.

Unele dintre alimentele pe care noi le consumam zilnic precum cafeaua, lamaile, cacaoa, etc, vor putea deveni produse de lux in viitorul apropiat. Acest lucru s-ar datora schimbarilor de clima din ultimii ani care afecteaza culturile si cresterea plantelor.

Citeste si UIMITOR. Ai arsuri solare? Ce patesti daca te dai cu mustar pe piele

Multe dintre ele vor putea fi salvate doar daca vor fi crescute separat, in sere, ceea ce ar putea creste mult pretul lor de vanzare.

1. Cerealele – expertii sunt de parere ca anumite culturi de porumb sau orez, de exemplu, vor fi din ce in ce mai mici si nu vor putea acoperi toata cererea de pe piata. De exemplu, am putea plati cu pana la 30% mai mult pe un castron cu cereale pana in 2030.

2. Cafeaua – preturile producatorilor de cafea au inceput deja sa creasca. Boabele de cafea au nevoie de un anumit climat pentru a se dezvolta, iar caldura globala ar putea afecta pretul de vanzare prin cresterea lui cu pana la 34% pana in 2020.

Citeste si INCREDIBIL. Pepenele cu gust de CONIAC, creat de cercetatorii romani

3. Ciocolata – fermierii sunt preocupati de cresterea cererii de ciocolata pe piata din China. Acest lucru s-a observat si printr-o crestere a preturilor cu 2.8% pe piata de retail din SUA, anul trecut.

4. Carnea de vita – anul acesta numarul efectiv de bovine din SUA a inregistrat o scadere, si pe fondul secetei, iar acest lucru a condus la cresterea pretului per kilogram de carne cu 3,50 dolari. Situatia nu este imbucuratoare nici pe viitor.

5. Mierea – coloniile de albine au un declin, cu pana la 30%, inregistrat in ultimii 6 ani pe fondul vremii nefavorabile, pesticidelor, bolilor si conditiilor de transport. Toate acestea au facut ca pretul mierii sa atinga o crestere record de pana la 2,12 dolari pentru aproape jumatate de kilogram.

6. Avocado – in California, unde se gaseste 95% din productia globala de avocado, seceta a creat mari probleme culturilor. Daca aceasta situatie continua productia se va reduce cu peste 40% in urmatorii 30 de ani.

Citeste si AVERTISMENT! Cartofii uriasi din comert sunt toxici

Sursa: apropo.ro

Adauga un comentariu