Economic Local

Mierea de salcâm, mai puțină și mai scumpă anul acesta. Temperaturile scăzute și ploile au stricat afacerile apicultorilor din Iași! Prețul pentru un kilogram de miere de salcâm va fi de 50 de lei

Publicat: 30 mai 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Mierea de salcâm mai puțină și mai scumpă anul acesta. Temperaturile scăzute și ploile au stricat afacerile apicultorilor din Iași Prețul pentru un kilogram de miere de salcâm va fi de 50 de lei
Apicultorii verifică dacă albinele au adus nectar în stup. La salcâm, producția de miere a fost foarte slabă

Apicultorii din Iași se plâng că anul acesta vor avea o producție redusă cu 40 la sută față de cea de anul trecut. Temperaturile scăzute și ploile torențiale din ultima perioadă au redus semnificativ producția de miere de salcâm de anul acesta. Mierea va fi mai puțină și mai scumpă. Apicultorii din Iași estimează creșteri ale prețurilor la mierea de salcâm cu cel puțin 20 la sută. Dacă anul trecut un kilogram de miere de salcâm era 30 lei, anul acesta se va comercializa cu prețuri cuprinse între 35 și 50 de lei.

Apicultorii din Iași se plâng că anul acesta vor avea o producție semnificativ redusă față de cea de anul trecut. Temperaturile scăzute și ploile torențiale din ultima perioadă au distrus florile de salcâm, ceea ce va duce la o scădere a producției. Crescătorii de albine din Iași spun că mierea de anul acesta va fi mai puțină și mai scumpă, mai ales cea de salcâm. Probleme au fost și la mierea de rapiță. Anul acesta, culturile de rapiță au fost afectate de secetă, iar apicultorii au găsit cu greu plantații cu această cultură. Apicultorii din Iași estimează pierderi semnificative, iar producția va fi redusă cu 40 la sută față de anul trecut.

Mierea de salcâm va fi mai puțină și mai scumpă anul acesta din cauza temperaturilor scăzute

Relu Cojocaru, apicultor din comuna Popricani, din Iași, care deține 100 de stupi, spune că anul acesta prețul mierii de salcâm va fi mai mare cu 20 la sută față de anul precedent.

„Anul acesta e groaznic la salcâm. În Iași nu s-a făcut deloc. Am dus stupii la Bacău, dar și acolo a fost foarte puțin. Va fi o producție foarte mică. M-am mutat aseară la Suceava, unde am găsit câțiva sălcâmi și sper să fie ceva mai bine. Dar e foarte frig și asta e o problemă. Eu am avut noroc că nu cheltui cu transportul, mă deplasez cu mașina unde descopăr o zonă bună. Anul acesta dacă scoatem 5 kilograme de miere de salcâm de la un stup, suntem eroi. Prețul de anul acesta va fi de 35-45 de lei kilogramul, cu 20 la sută mai mare. Anul trecut prețul a fost de 30 de lei la mierea de salcâm”, a spus Relu Cojocaru, apicultor din Iași.

Apicultorii din Iași estimează că prețul pentru un kilogram de miere de salcâm va fi 50 de lei

Cătălin Maxim, apicultor din Iași, cu 80 de stupi, spune că anul acesta va avea o producție de 1-2 kilograme de miere de salcâm, la fiecare stup.

„E la fel ca în toată țara. Nici nu se pune problema de o producție pentru că 1-2 kilograme de miere la un stup nu înseamnă producție. Cei care fac pastoral cu camionul scot 7-8 kilograme de miere de salcâm la stup. Am vorbit cu un apicultor care a pus în borcane miere de salcâm care costă 40 de lei kilogramul. Prețul se va duce probabil la 50 de lei pe kilogram. Presiunea pe prețul mierii este mare și la nivel global, iar cel mai probabil angrosiștii vor vinde cu un preț mai mare. Eu ori îmi păstrez prețul de anul trecut, ori îl cresc pentru a nu rămâne fără miere. Riscul să rămân fără marfă e cel mai grav lucru ce mi se poate întâmpla. Niciodată nu pot să-i spun unui client că nu am miere”, a spus Cătălin Maxim, apicultor din Iași.

Apicultorii din Iași pot să obțină 20 de lei/familia de albine în cadrul Programului Național Apicol

Crescătorii de albine din Iași vor putea să reducă pierderile dacă obțin ajutorul de minimis de 20 de lei/ familia de albine, în cadrul Programului Național Apicol. Potrivit informațiilor furnizate de Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) Iași, până în prezent au fost depuse 18 cereri din partea apicultorilor care au solicitat banii pentru cumpărarea de utilaje, respectiv remorci, macara și motostivuitoare. Prin intermediul acestui program, apicultorii din Iași pot solicita ajutorul de minimis pentru creșterea numărului de familii de albine și creșterea calității produselor apicole românești. De asemenea, apicultorii primesc asistență tehnică pentru combaterea agresorilor și a bolilor specifice stupilor, în special a varoozei, raționalizarea transhumanței, măsuri de asistență pentru repopularea șeptelului apicol din Uniune, îmbunătățirea calității produselor în vederea unei mai bune valorificări a produselor pe piață.

Afacerile apicultorilor din Iași vor putea fi salvate cu ajutorul fondurilor europene obținute de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale

Termenul limită de depunere a cererilor în cadrul Programului Național Apicol este 30 august 2020. Cererile se depun online la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură Iași, în contextul pandemiei de coronavirus, pentru a limita răspândirea COVID-19. Apicultorii din Iași au primit anul trecut, în cadrul Programului Național Apicol, suma de 100.000 de lei. De asemenea, tinerii apicultori din Iași pot depune proiecte la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale pentru obținerea fondurilor europene în valoare de 40.000 de lei pentru dezvoltarea afacerii din domeniul apicol.

Adauga un comentariu