International

Migrant sau refugiat? Diferenta cu implicatii legale majore

Publicat: 28 aug. 2015
1
In prima jumatate a anului 2015, cel putin 137.000 de barbati, femei si copii au traversat Marea Mediterana pentru a ajunge in Europa, dupa cum estimeaza ONU. In prezent, alte mii de persoane traverseaza zona Balcanilor. Jurnalistii americani s-au intrebat daca exista o diferenta intre termenii migrant si refugiat, iar un avocat a raspuns acestei intrebari.
Termenii migrant si refugiat sunt considerati, de cele mai multe ori, ca fiind sinonimi, insa exista o diferenta clara. Un refugiat este o persoana care a fugit din tara natala pentru a scapa de persecutie sau razboi si poate dovedi acest lucru. In 1951, dupa Al Doilea Razboi Mondial, refugiatul a fost definit ca fiind acea persoana care „resimte teama profunda de a fi persecutata pe criterii ce tin de religie, rasa, nationalitate, apartenenta la anumite grupuri sociale sau politice, care se afla in afara tarii in care s-a nascut si care, din cauza fricii pe care o resimte, nu doreste sa primeasca protectia acelei tari”.
In ceea ce priveste tarile din Europa, refugiatii primesc protectie pe baza acestei conventii din 1951 si alte legi internationale. Ajunsi in Europa, refugiatii pot solicita azil politic sau alta forma de protectie, uneori masurile fiind temporare. Prin lege, refugiatii nu pot fi trimisi in tarile unde viata lor ar fi in pericol. Pe de alta parte, migrantul este acea persoana care paraseste tara natala nu pentru a scapa de razboi sau persecutie. Migrantii pot dori sa scape de saracie sau pot fi instariti, dar sa caute noi oportunitati. Totodata, pot migra pentru a se alatura rudelor care au plecat inaintea lor. Exista o dezbatere referitoare la posibilitatea includerii migrantilor care isi parasesc tara din cauza schimbarilor climatice in categoria refugiatilor. De exemplu, cei care fug din zona desertificata Sahel sau cei care parasesc zona de coasta din Bangladesh, care se scufunda.
Si tratamentul acordat migrantilor difera de cel acordat refugiatilor. Tarile sunt libere sa deporteze migrantii care vin fara acte, insa nu pot face acelasi lucru in cazul refugiatilor. Din acest motiv nu trebuie sa ne mire atitudinea politicienilor europeni, care prefera utilizarea termenului de migrant pentru toti cei care vin din zonele de conflict, intrucat, in cazul lor, expulzarea poate fi justificata. In cazul valului care ameninta sa paralizeze mai multe tari din Europa, Organizatia Natiunilor Unite ii defineste pe cei mai mult ca fiind refugiati, desi unii sunt considerati migranti.
„Cei mai multi oameni care au ajuns sau ajung in acest an in Italia si Grecia vin din tari unde sta sa izbucneasca razboiul sau in care deja exista conflicte armate, tari ce „produc refugiati”. Pentru acesti oameni este necesara protectia internationala. Cu toate acestea, printre refugiati sunt si persoane pentru care termenul de migrant este cel corect. Traficantii de oameni nu fac aceste distinctii. Migrantii si refugiatii sunt pusi in aceleasi barci si dusi in tarile europene. Atitudinea in SUA fata de acest subiect este oarecum diferita. Anual, statul selecteaza in jur de 70.000 de persoane, carora le atribuie statutul de refugiat. Altii care vin in tara fara acte pot solicita azil politic. In cazul lor un judecator decide daca solicitarea este sau nu fondata.
Adauga un comentariu