Stiri medicale

Migrena tratata cu hormonul dragostei

Publicat: 23 dec. 2010

Potrivit unui studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Stanford, oxytocina calmeaza durerile de cap si imbunatateste increderea si abilitatile sociale.

Administrat sub forma de spray nazal, tratamentul cu oxytocina, s-a demonstrat ca da randament in cazul migrenelor. Dupa patru ore de la acest tratament, jumatate dintre participantii la studiu au simtit o diminuare a durerii, iar 27% nu au mai avut deloc dureri. In contrast, doar 11% dintre dintre cei care s-au tratat cu tratamente de tip placebo au simtit o ameliorare a durerii dupa patru ore, dar niciunul nu a scapat complet de durerea de cap.

Toti cei 40 de participanti la studiu sufera de migrena cronica (au cel putin 15 reprize pe luna). In general, sunt pacienti care au încercat cam tot ce se putea incerca in materie de tratament, fara rezultat insa. Injectiile cu botox s-au dovedit a fi eficiente si ele in tratarea migrenelor. Dezavantajul este ca trebuie facute o data la trei luni si nu au efect asupra asupra tuturor bolnavilor.

Efectul poate dura si o zi
Ceea ce face oxytacina mai eficienta decat alte metode de tratament este faptul ca efectul dureaza mai mult de doua ore, pana la 24 de ore. Cercetatorii spun ca, desi noul tratament cu oxytacina este incurajator, este nevoie de o cercetare mai amanuntita, pe termen lung. „Am fost impresionat de aceasta descoperire. Ma bucur ca exista o noua alternativa eficienta pentru aceasta categorie de pacienti foarte afectati, de altfel”, a spus dr. Egilius Spiering, profesor la Universitatea Harvard. Mai mult, pana acum cercetatorii nu au depistat efecte adverse, spre deosebire de botox, care poate avea efecte adverse serioase, inclusiv probleme respiratorii.

Oxytocina si-a castigat reputatia de „hormon al dragostei” intrucat influenteaza pozitiv comportamentul social. Studiile spun ca ajuta copiii si femeile sa devina mai încrezatori in fortele proprii si mai extrovertiti.

Ceaiul de busuioc, un calmant recomandat celor care sufera de migreneloading...

Adauga un comentariu