Diverse

Mihaela Bilic, despre cate lichide trebuie sa consumam pe zi

Publicat: 11 iun. 2019
2

Mihaela Bilic este unul din cei mai cunoscuti si respectati nutritionisti din Romania, autoarea mai multor carti de mare utilitate pentru parinti si copii. Specialistul a vorbit despre nevoia de hidratare de zi cu zi, avand in vedere ca zilnic suntem informati in pauzele de publicitate de la televizor ca trebuie sa consumam o anumita cantitate de lichide.

„E plina mass-media de sfaturi despre consumul optim de lichide, insa ce anume presupune o hidratare corecta? Paradoxul este ca nu conteaza asa de mult cate lichide consumam sau eliminam, importanta este cantitatea care ramane in organism- adica suntem cu atat mai bine hidratati, cu cat organismul nostru contine mai multa apa.

Atunci de ce fuge lumea la drenaj limfatic si se indoapa cu diuretice si laxative ca sa scape de retentia de lichide? Pentru ca nu e totul sa ai corpul infiltrat cu apa asemenea unui burete, obiectivul e ca respectiva apa sa stea in celule, nu sa umfle picioarele, mainile si burta. Deci ce putem face noi pentru o hidratare corecta?

In primul rand sa respectam functionarea si identitatea propriului corp, care dispune de mecanisme hormonale precise, responsabile de mentinerea echilibrului hidric independent de faptele noastre- chiar daca bem mai mult, excesul de apa va fi eliminat prin cresterea cantitatii de urina (diureza) astfel incat sa se revina la nivelul de referinta impus/programat genetic.

Apoi trebuie sa facem diferenta intre retentia de lichide temporara determinata de un consum in exces de sare sau fainoase si edemul clasic din boli precum diabet, hipertensiune, insuficienta renala, hepatica, cardiaca. Atentie, nu confundati celulita cu retentia de lichide, celulita e un proces inflamator localizat la nivelul celulelor adipoase din derm si nu depinde de cate lichide beti- ce ajuta este hidratarea optima a pielii prin folosirea de creme hidratante de orice fel, aplicate local prin masaj.

Nu in ultimul rand conteaza ce lichid bem. Ultimul studiu comparativ despre hidratare a fost facut pe 3 tipuri de lichide (apa, suc de fructe si lapte) si a dus la o concluzie surprinzatoare: organismul pastreaza si beneficiaza de cea mai mare cantitate de lichid atunci cand bem…lapte!

Argumentul este cat se poate de simplu: ca sa ramana in corp, apa are nevoie de un strop de sare(sodiu), un strop de glucoza si alte cateva minerale importante in schimburile de lichide dintre celule, precum potasiu si magneziu.

Toata lumea stie ca bauturile energizante pentru sportivi, care sa compenseze lichidele pierdute in urma efortului sustinut, contin glucoza si minerale. Deci nu e de mirare ca laptele, un lichid bogat in minerale, a batut apa si sucul la capitolul hidratare. Si probabil, daca ar fi intrat in competitie, supa/ciorba de legume acrita cu bors sau zeama de varza ar fi fost premianta☺️ insa englezii nu stiu ce e aia ciorba…noroc ca stiu sa faca studii!

P. S. Era sa uit, nici la capitolul „cantitate” lucrurile nu mai sunt asa stricte, au spus ca important e sa consumam macar un litru de lichide pe zi”, a scris Mihaela Bilic pe Facebook.

Adauga un comentariu