Sfatul medicului

Mihaela Bilic: Dieta săracă în Omega 3 ne influențează comportamentul

Publicat: 21 nov. 2020
Mihaela Bilic: Dieta săracă în Omega 3 ne influențează comportamentul
Contează nu numai să mâncăm grăsimi, ci și tipul de grăsimi pe care îl consumăm.

Alimentația ne influențează comportamentul? Se pare că da, cel puțin asta spun specialiștii în neuroștiințe, sustine medicul nutritionist Mihaela Bilic. Intr-o postare pe Facebook, aceasta explica de ce alimentatia pe care o avem ne poate influenta modul in care actionam. Asta intrucat creierul uman este o structură formată preponderent din peste 90% grăsime. Nu doar compoziția lui, ci și funcționarea sistemului nervos este dependentă de grăsime, spune Mihaela Bilic. Iata de ce dieta săracă în Omega 3 ne influențează comportamentul!

„Contează nu numai să mâncăm grăsimi, ci și tipul de grăsimi pe care îl consumăm. Interesant este că nu doar sănătatea și forma fizică sunt influențate de alimentație, ci și comportamentul în viața de zi cu zi. Cercetătorii spun că o dietă săracă în grăsimi esențiale Omega 3 ne face să stăm în umbră: nu avem inițiativă, nu ne implicăm, nu luăm decizii- cu alte cuvinte suntem „șterși”… simpli spectatori ai existenței noastre. Poate măcar prin prisma calității vieții și a succesului socio-profesional am putea fi determinați să consumăm de 2-3 ori/săptămână pește gras, gălbenuș de ou, nuci sau semințe de in. Atenție însă, Omega 3 cu eficiență crescută pentru organism îl putem lua doar din produsele de origine animală, adică tot peștele gras e de bază”, explica medicul nutritionist Mihaela Bilic pe Facebook.

Zaharul, nociv pentru creier

Specialistul ne sfatuieste sa evitam pe cat posibil consumul de zahar intrucat acesta ne influenteaza foarte mult comportamentul. Zahărul determina un comportament agresiv și o agitație excesivă.

„Persoanele care au o dietă bogată în proteine (carne, pește, ouă, brânză) și cu un conținut scăzut de zahăr se pare că au un comportament calm și tolerant, dau dovadă de răbdare și înțelegere. La polul opus, cei care consumă puține proteine și pun accentul mai mult pe zahăr și dulciuri, au tendința să fie agresivi, vehemenți, cu un ego puternic și se erijează frecvent în „apărători ai dreptății”. Poate că aceste observații sunt simple coincidente, e greu de crezut că alimentația ne poate influența determinant comportamentul și caracterul. Însă un lucru e sigur, nu putem avea decât beneficii dacă consumăm mai puțin zahăr și mai multe grăsimi Omega 3. Dar recunosc că aș fi fericită să mă trezesc într-o lume devenită brusc tolerantă și calmă, chiar dacă asta ar presupune o revoluție alimentară”, zahărul determina un comportament agresiv și o agitație excesivă.

Adauga un comentariu