Local

Mihai Chirica, întrevedere cu ministrul Mediului, Costel Alexe: Voi căuta soluţii concrete! Măsuri adoptate de municipalitate – UPDATE

Publicat: 20 ian. 2020

„Am finalizat întâlnirea de la Ministerul Mediului împreuna cu toți cei implicați atât dintre autoritățile locale cât și centrale. Este prima întâlnire serioasă la Ministerul Mediului, împreună cu dl. Ministru Ieșean al mediului Costel Alexe, din ultimii ani în care am stabilit ca problema poluării nu este doar una care ţine doar de primărie și minister, ci cuprinde obligația intervenției și a altor autorități: ministerul transportului care trebuie să demareze centura orașului, ministerul sănătății care trebuie să și evalueze impactul planurilor de măsuri asupra sănătății populație precum ai starea acesteia acum, ministerul agriculturii care trebuie să monitorizeze aportul de praf în atmosferă din perioadele secetoase precum și măsuri pentru evitarea depășirilor.

Și desigur, noi primăria împreuna cu implicarea fiecărui cetățean. S-au făcut multe în anul 2019, unele măsuri luate fiind îndeplinesc 100%, altele foarte puțin sau deloc (cele care țin de alte ministere, vezi șoseaua de centură a orașului) și sunt convins că vom reuși. Față de ceea ce am făcut până acum vom continua cu:

-introducerea de rampe de spălare la intrările în oraș dinspre localitățile rurale (fără drumuri europene și naționale unde nu avem dreptul legal);

– cumpărarea suplimentar a încă trei automăturători cu aspirație de praf reglementate la cel mai înalt standard UE respectiv 4 stele;

-constientizarea mai activă a deținătorilor de vehicule pentru a elibera strada în programul de spălare;

-continuarea modernizării spațiilor verzi cu covor de gazon;

-continuarea modernizării transportului public prin înlocuirea tuturor liniilor de tramvai vechi, cumpărarea celor 32 de tramvaie noi, instalarea din acest an a panourilor de informare în stație pentru sosire autobuz/tramvai, modernizare persoane cu 100 de Copertine noi, program de conștientizare a utilizării mijloacelor de transport în detrimentul autoturismului personal, schimbarea echipamentelor care poluează (scările mecanice);

– parcări la intrarea dinspre Ciurea – Leţcani;

– construirea unei rețele municipale de monitorizare acreditată internațional.

Nu vom mai permite și vom sancționa extrem de dur orice intervenție pe spațiul verde a orașului, călcat de mașini sau alte cauze. S-au aplicat 518 amenzi contra celor care nu au respectat condițiile de șantier dar cred că le vom dubla crescând numărul de polițiști cu aceste atribuții chiar de va fi nevoie de dublarea efectivelor.

Se va înființa un departament doar pentru acesta activitate și nu vor di scutite nici investițiile publice. În paralel lucram deja la construirea Masterplanului “Iași Green city“ un plan strategic integrator care va trebuie respectat atât de mediul public cât și cel privat!

În cele din urmă , fac apel și la întreaga populație să înțelegem cu toții ca între calitatea mediului și sănătatea noastră este o relație directă pentru care toți trebuie să muncim. Programul de primăvara vreau să fie o lecție de solidaritate pentru noi toți Ieșenii!”, a declarat Mihai Chirica, primarul municipiului Iași.

Începând cu ora 11.00, primarul Iaşului, Mihai Chirica are o întrevedere cu ministrul mediului, Costel Alexe. Cei doi vor vorbi despre creşterea calităţii aerului din Iaşi. Mihai Chirica a declarat că va pune la dispoziţia ministerului toată experianta primăriei în reducerea poluării aerului. Acesta a menţionat ca Iaşul este singurul mare oraş la ţării care a reuşit să reducă la jumătate numărul de depăşiri în staţiile de măsurare oficiale ale Comisiei Europene:

”La ora 11, ca primar al municipiului Iași voi căuta, împreună cu ministrul mediului Costel Alexe, soluții concrete pentru creșterea calității aerului din orașul nostru și totodată voi pune la dispoziția ministerului toată experiența noastră în reducerea poluării aerului, fiind singurul mare oraș al țării care am reușit în 2019 să reducem la jumătate numărul de depăşiri măsurate în stațiile de măsurare oficiale ale Comisiei Europene. Totodată voi solicita implicarea tuturor ministerelor responsabile pentru calitatea aerului în România și care au atribuții clare conferite de directivele europene în acest domeniu: Ministerul transporturilor, Sănătății, Agriculturii și desigur a mediului împreuna cu noi, marele aglomerări urbane!.” a declarat primarul municipiului Iasi, Mihai Chirica.loading...

Comentarii
  • Mai bine ar cauta solutii sa nu nai fie sclavul lui zamosteanu, sau mai bine spus catelusul lui! Danseaza la bara cum ii dicteaza nazistul cu niste euroi!

  • Ce blat ați mai pus la cale? E clar ca Alexe îl va scoate basma curată și in schimb o sa primească teren,autorizații,avize etc! E de urmărit! Iasul e un oraș hiperpoluat din cauza Șantierele de construcții deschise in dispreț fata de ieseni! Sa speram ca din Iunie când o sa dispară Chirica din peisaj ( la pachet cu Alexe) o să se rezolve și aceasta problemă! Singurele soluții SENSURI UNICE și declararea orașului Iasi ca oraș închis pentru noi Constructii pana la lărgirea actualei părți carosabile cu 1-2 benzi pe sens!

  • In cinstea intalnirii cu ministrul mediului
    Luni 20 ianuarie o firma angajata de primarie a betonat cele sase „farfurii” ramase dupa taierea arborilor aflati pe bd. Independentei in fata blocului de vis-avis de Spitalul Spiridon.
    In loc sa inlocuiasca arborii taiati cu altii primrul a considerat ca avem prea multi copaci si aer curat pe bulevard si a betonat complet trotuarul.
    Simirad a distrus scuarul din fata universitatii de Medicina si a taiat cei 6 frumosi platani sa ne incante cu statuia cu 3 „popouri”. Nechita a taiat teii, iar actualul distruge metodic „pas cu pas” fiecare arbore de pe domeniul public. La fel a procedat cu teii aflat pe marginea soseli Pacurari vis a vis de blocurile vechi din Pacurari.

Adauga un comentariu