Mozaic muzical

Mihai Constantinescu, deconectat de la aparate?!

Publicat: 16 mai 2019
3

Medicii au transmis, acum doua zile, ca Mihai Constantinescu se afla in moarte cerebrala, iar vestea tulburatoare a declansat o polemica prelungita referitoare la eventuala deconectare de la aparate a artistului

Totusi, un astfel de demers nu este unul facil, avand in vedere legislatia din Romania. Si nimeni, in ultima instanta, nu si-ar dori asa ceva, prietenii si apropiatii lui Mihai Constantinescu rugandu-se in fiecare zi ca starea de sanatate a acestuia sa se amelioreze. Conform legislatiei din Romania, cat timp restul functiilor lui vitale exista – chiar si conectate la aparate de mentinere a vietii – viata pacientului nu poate fi intrerupta nici macar la solicitarea rudelor apropiate.

Specialistii sunt fermi, din acest punct de vedere. Pentru ca Mihai Constantinescu sa fie declarat decedat trebuie ca inima lui sa nu mai bata in absenta aparatelor,  iar creierul artistului sa nu mai indice nicio activitate. Or acest lucru nu se poate petrece in aceste momente, timpul petrecut intre stopul cardio-respirator avut si discutiile pe tema deconectarii lui de la aparate fiind prea scurt, informeaza stirilekanald.ro.

Cum este stabilit diagnosticul mortii cerebrale

Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii care, in titlul VI Cap. II, trateaza problematica legata de “Donarea si donatorul de organe, tesuturi si celule de origine umana”. La articolul 147 alin. 1, se defineste notiunea de donator decedat ca fiind fie persoana la care s-a constatat incetarea activitatii cardio-respiratorie, iresuscitabila si ireversibila (moarte somatica), fie persoana cu activitate cardiaca, dar la care s-a constatat incetarea ireversibila a tuturor functiilor creierului (moartea cerebrala), conform protocolului de declarare a mortii cerebrale.

Diagnosticul mortii cerebrale se stabileste pe baza urmatoarelor criterii:

– absenta reflexelor de trunchi cerebral

 – absenta ventilatiei spontane, confirmata de testul de apnee

 – traseu electroencefalografic inexistent.

Adauga un comentariu