Actualitate

Mihai Craiu, despre problemele școlii online: „Am văzut manifestări de leşin, ticuri, nevroze la copiii care stau în casă“

Publicat: 20 ian. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Mihai Craiu despre problemele școlii online Am văzut manifestări de leşin ticuri nevroze la copiii care stau în casă
Mihai Craiu, medic primar pediatru la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” din Capitală

Mihai Craiu, medic primar pediatru la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” din Capitală, a vorbit despre problemele pe care le-a întâlnit la copiii care au făcut școală online.

Mihai Craiu susține că a văzut traumele la care sunt expuşi copiii care sunt nevoiţi să stea în casă, inclusiv să facă şcoala online.

„Am văzut o mulţime de manifestări, de la leşin, ticuri, nevroze, importate fie de la bunicii cu care stau mult timp, fie de la lipsa socializării, fie pur şi simplu de la excesul de ecrane. Pentru că trebuie să ne gândim şi pe termen mediu: copiii care interacţionează numai cu un device digital – şi când nu le place ceva schimbă – au alt antrenament emoţional decât când au peer review, când trebuie să convingă alt copil. Deci pur şi simplu le facem rău copiilor noştri expunându-i unui mediu steril de conflicte, de emoţii pozitive, de tot ce se întâmplă în mod normal la şcoală sau la grădiniţă”, a declarat Mihai Craiu.

Mihai Craiu: „Lipsa de mişcare şi de interacţiune cu colegii a dus la o aplatizare a rezonanţei afective şi au venit toate emoţiile negative“

Medicul pediatru a precizat că lipsa de mişcare şi de interacţiune cu colegii a dus la apariția unor emoții negative.

„Lipsa de mişcare şi de interacţiune cu colegii a dus la o aplatizare a rezonanţei afective şi au venit toate emoţiile negative. Acestea au venit fie de la părinţii care lucrau de acasă şi le spuneau «taci din gură, stai cuminte, n-am timp de tine acum». Ttoate aceste chestii, chiar dacă nu au fost spuse… lipsa zâmbetului părintelui, chinuiala bunicului, toate astea s-au translatat afectiv la copil şi nu e bine”, a menționat Mihai Craiu.

„Trauma emoțională poate duce la idei suicidale în rândul adolescenților“

Medicul de la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” din Capitală a adăugat că mai grav este că aceste suferinţe nu sunt provocate de afecţiuni fizice.

„Este numai o traumă emoţională şi ceea ce este mai trist este că adolescenţii – cel puţin cei care au în faţă examene şi momente dificile – aceştia au dezvoltat într-o proporţie îngrijorătoare, spune un studiu din Pediatrics, idei suicidale. Chiar trebuie să ne gândim că lipsa unor interacţiuni normale, omeneşti, are un decont”, a mai spus Mihai Craiu.

„Redeschiderea școlilor este o obligație a noastră, a tuturor, de la părinți până la autorități“

Medicul primar susține că se impune redeschiderea școlilor.

„Redeschiderea școlilor este o obligație a noastră, a tuturor, de la părinți până la autorități. Nu știu când va fi acel moment, dar cred că există timpul în viitorul apropiat – cu sprijinul epidemiologilor, care o să ne spună cât de răspândită este noua tulpină, să se elaboreze un plan ca să se deschidă în siguranță școlile acolo unde se poate, adică în zonele verzi.

În acest moment, trebuie deschise întâi grădinițele, creșele, care știm din occident că au funcționat fără vreun risc epidemiologic. Personal cred, ca părinte și ca medic, că școlile trebuie neapărat deschise. Copiii nu mai suportă acest tip de alienare. Dacă ne uităm aici avem o serie întreagă de prezentări pentru fenomene nevrotice, pentru depresie, copiii suferă, au nevoie de interacțiune. Noi trebuie să facem ce este sigur pentru ei”, a declarat Mihai Craiu.

Adauga un comentariu