Actualitate

Mihai Fifor explică de ce nu votează legea carantinării

Publicat: 13 iul. 2020
Mihai Fifor explică de ce nu votează legea carantinării
Mihai Fifor explică de ce nu votează legea carantinării

Senatorul Mihai Fifor explică de ce nu votează legea carantinării. Într-o postare publicată pe o reţea de socializare, senatorul PSD spune faptul că această lege este una anti-democratica şi prost făcută. Declaraţiile vin în contextul în care, astăzi, 13 iulie 2020, Legea carantinarii ajunge astăzi pe masa parlamentarilor.

Mihai Fifor explică de ce nu votează legea carantinării

Mihai Fifor declară că nu poate vota o lege anti-democratică şi prost făcută. Acesta spune că o bună parte din conţinutul acestei legi reprezintă o contradicţie a intereselor şi drepturilor poporului român.

”Nu voi vota niciodată o lege anti-democratică, o lege prost făcută, care prin conținutul său contravine intereselor și drepturilor poporului român. Pentru că asta prezintă Parlamentului Ludovic Orban, prin Legea carantinei și izolării, un proiect legislativ lipsit de transparență și mai ales neconstituțional. Din start, specialiștii s-au pronunțat calificând proiectul trimis Parlamentului de guvernanţii PNL drept unul care ignoră deciziile CCR și continuă să promoveze prevederi anticonstituționale confuze, care încalcă drepturi și libertăți pe termen nedefinit.”

Legea este pe fond neconstituţională

Conform lui Mihai Fifor, legea este neconstituţională pentru că lipseşte avizul Consiliului Economic Social dar mai ales pentru că ceea ce doreşte Guvernul PNL nu este în acord cu legislaţia europeană în vigoare şi promovează practica abuziva a autorităţilor:

”Așadar, legea este pe fond neconstituțională și îi lipsește avizul Consiliului Economic și Social (CES). La aceasta se adaugă faptul că ceea ce dorește PNL nu este în acord cu legislația europeană în vigoare și perpetuează practica abuzivă de a internă/izola/ introduce în carantină pe oricine sau orice – inclusiv persoane sănătoase, doar pe baza unei suspiciuni. Mai mult decât atât, Codul Penal prevede deja sancțiuni grave pentru zădărnicirea combaterii bolilor și conexe, dacă asta intenționau liberalii.

Indiferent de interpretare sau de modificările de formă aduse, Legea carantinei și izolării rămâne un act legislativ abuziv, lipsit de claritate și care nu respectă drepturile și libertățile democratice constituționale al românilor”, scrie Mihai Fifor pe Facebook.

Robert Cazanciuc se alătura vocilor care critica această lege

Senatorul PSD, Robert Cazanciuc se alătura vocilor care critica legea. Conform ultimelor declaraţii făcute de senator, legea este una foarte prost întocmita şi contravine deciziilor CEDO şi a altor organisme europene. Acesta considera că legea trebuie făcută pe ideea altor state din Europa şi le-a cerut celor din Guvern să vină cu exemplele aplicării unei astfel de lege în statele europene:

„E ca și cum un elev care nu prea a învățat în liceu, nu prea știe să scrie, a dat Bacul acum și dă vina pe profesori sau pe Comisia de examinare că a picat examenul. Așa face Orban în momentul de față”, spune Cazanciuc. Semnele sugestive, așa cum este formulat în proiectul Guvernului, nu reprezintă o dovadă clară, științifică.

Să fie foarte clar: toată lumea este de acord că un bolnav contagios trebuie izolat, ajutat să nu răspândească boala. Dar modul în care se pune în practică această carantinare sau izolare face diferența dintre un regim democratic și unul dictatorial. Îți trebuie foarte mult tupeu să vii în Parlament cu asemenea proiect, după care tot tu să țipi că nu este votat. Este a treia oară când Guvernul trimite Parlamentului în ultimul moment o lege foarte proastă, plină de greșeli și care lasă loc abuzurilor. Această lege trebuie să reglementeze nu numai în cazul pandemiei de acum, dar și în situații similare”, a mai declarat Robert Cazanciuc.

Adauga un comentariu