National

Mihai Șora, dorință de Moș Nicolae: „Fără pensionare la 45 de ani pentru poliţişti, magistraţi şi alţi rotofei bugetari”

Publicat: 11 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii

În acest an, pe 6 decembrie, de Moș Nicolae, în aceeași zi cu alegerile parlamentare, scriitorul Mihai Șora, care a împlinit recent 104 ani, își dorește să fie aprobată inițiativa „Fără penali în funcţii publice”. Aceasta cuprinde, printre altele, și eliminarea pensionării la 45 de ani a polițiștilor, a magistraților și a altor „rotofei bugetari”.

„Dragi prieteni, pe scurt, ce-mi doresc de Moş Nicolae: fără penali în funcţii publice, fără imunitate pentru parlamentari, fără funcţii publice pe viaţă, fără pensii speciale, fără pensionare la 45 de ani pentru poliţişti, magistraţi şi alţi rotofei bugetari. Şi, desigur, doar 300 de parlamentari în acel căsoi”, a scris Şora, miercuri, pe Facebook.

Mihai Șora este de părere că aceste dorințe ar putea fi culminate de demolarea „gardului imund” din jurul Palatului Parlamentului.

„A, şi fără gardul imund din jurul lui. Se poate începe cu demolarea gardului, care nu îşi are nicio justificare la un popor atât de paşnic precum poporul mioritic”, a mai scris Mihai Şora.

Mihai Șora a avut speranța că inițiativa „Fără penali în funcții publice” va fi votată miercuri

Scriitorul a precizat că miercuri este „ziua în care se despart apele și cad măștile”.

„Astăzi, inițiativa FĂRĂ PENALI ÎN FUNCȚII PUBLICE intră pe ordinea de zi în Senat. Cu 90 de voturi, inițiativa aceasta cetățenească – cu peste un milion de semnături, vă reamintesc – ar putea ajunge la referendum odată cu alegerile din 6 decembrie, iar apoi în Constituție.
Eu, unul, nu mi-am pierdut speranța, deși am motive întemeiate să fiu sceptic. Vom vedea: este o zi hotărâtoare, ziua în care se despart apele și cad măștile (atâtea câte au mai rămas).”

Din lipsă de cvorum, ședința de miercuri din plenul Senatului a fost suspendată. Din această cauză, iniţiativa cetăţenească „Fără penali în funcţii publice” nu a putut fi supusă votului.

Cu toate acestea, pentru votarea inițiativei, USR PLUS a cerut organizarea unei noi şedinţe de plen a Senatului, joi.

Mihai Șora, despre votul secret din Parlament

Scriitorul consideră că că votul secret este un mecanism ce ar trebui eliminat dintr-o democrație funcțională.

„am scris și spus de nenumărate ori: nimic, într-o democrație, nu justifică votul secret în Parlament – nici când vine vorba de vreo lege, amendament ori proiect, nici când sunt alese diverse persoane într-o funcție publică. Votul secret în Parlament este încă unul dintre acele mecanisme perverse care ar trebui eliminate dintr-o democrație funcțională, după cum ar trebui eliminate și funcțiile publice pe viață. Am evita, astfel, ca forma cea mai firească de acces la resorturile puterii – transparența – să fie parazitată de calcule meschine, interese contrare binelui public, înșelătorii sau tare care fac, de pildă, ca „Altă Întrebare“ să înțepenească în fruntea unei instituții, în loc să dea socoteală pentru nelegiuirile sale.”, a spus scriitorul.

Mihai Șora este de părere că sesiunile de vot ar trebui să fie filmate și puse la dispoziția cetățenilor, pentru ca votul să fie unul transparent. În acest fel, „înțelegerile din culise” ar fi eliminate, chiar dacă nu în totalitate.

„Transparența votului înseamnă nu doar ca sesiunile de vot din Parlament să fie filmate în direct și accesibile tuturor cetățenilor, ci votul însuși al fiecărui deputat ori senator să fie la vedere. Să știm, prin urmare, cu nume și prenume, cum a votat fiecare ori cine a lipsit nemotivat. Desigur, nu am evita cu totul înțelegerile din culise ori de după ușă, dar am putea cartografia mai repede și mai corect acțiunile aleșilor noștri, cinstea și respectul lor față de alegători.”, a scris Mihai Șora, pe Facebook.

Adauga un comentariu