Evenimente culturale

Mihai Sora, mesaj la implinirea a 143 de ani de la nasterea lui Constantin Brancusi

Publicat: 19 feb. 2019

Astazi se implinesc 143 de ani de la nasterea marelui sculptor Constantin Brancusi. Nascut pe 19 februarie 1876, in localitatea Hobita din judetul Gorj, Brancusi reprezinta una dintre cele mai marcante personalitati culturale ale tarii noastre. Reprezentant de seama al miscarii artistice moderne, Constantin Brancusi este unul dintre cei mai mari sculptori ai secolului XX. A incetat din viata departe de casa,  in Franta, la Paris, pe 16 martie 1957.

Momentul a fost marcat de numeroase personalitati, atat din sfera artei, cat si de pe scena politica. Printre acestia se numara si Mihai Sora. Prezenta constanta la protestele din Piata Victoriei, omul fata de care  protestatarii si-au exprimat afectiunea in ropote de aplauze, a transmis un mesaj emotionant pe contul sau personal de Facebook, cu ocazia aniversarii a 143 de ani de la nasterea lui Contantin Brancusi.

Ce a scris Mihai Sora, la 143 de ani de la nasterea lui Brancusi

„Si dau cu caciula de pamant cand aud zicandu-se „sculptorul sufletului romanesc“!Omul acesta nu a fost iubit de ai lui.
Si neiubit a plecat la cele vesnice.Ai lui l-au batjocorit, i-au luat arta in deradere: din prostie – ca asa erau ei, gramada –, nu din rautate.
Daca n-ar fi fost la Paris, omul acesta ar fi murit de foame intr-un cartier noroios din Bucuresti, langa pietrele lui ovale – capatani de copii, muze plinute si goale. Ar fi murit singur si fara lumanare, cu un bot rece de mamaliga intr-un colt de camera. Si inca mai apar dementi care l-ar dezgropa, i-ar pune oasele intr-o cutie si i le-ar aduce in tara, inghesuindu-le in bagajul de cala.Buna dimineata, oameni buni.Astazi este ziua lui Brancusi.” , a scris cunsocutul filososf si eseist,membru de onoare al Academiei Romane.loading...

Adauga un comentariu