Actualitate

Mihăilă Cofar, românul bătut cu bestialitate la Târgu-Mureş în timpul conflictului româno-maghiar a murit

Publicat: 09 dec. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Mihăilă Cofar românul bătut cu bestialitate la Târgu-Mureş în timpul conflictului româno-maghiar a murit
Mihăilă Cofar a fost bătut cu bestialitate la la Târgu-Mureş

Mihăilă Cofar avea 73 de ani şi suferea de mai mult timp de mai multe afecţiuni, multe dintre ele cauzate de traumatismele suferite în urmă cu 30 de ani.

A murit Mihăilă Cofar, românul care a fost bătut cu bestialitate la Târgu Mureș. Anunţul trist a fost făcut de primarul comunei Ibînești din județul Mureș. Ajuns la vârsta de 73 de ani, Mihăilă Cofar a devenit cunoscut în timpul conflictului din 1990 dintre români și etnicii maghiari.

Mihăilă Cofar a murit la vârsta de 73 de ani

Mihăilă Cofar a fost rănit grav, bătut cu bestialitate de etnicii maghiari în timpul conflictului Magiaro-român din 1990. Acesta a suferit numeroase răni, iar imaginile cu el atunci când este bătut cu bestialitate au făcut înconjurul planetei apărând pe micile ecrane ale celor mai mare televiziuni din lume. Starea de sănătate a lui Mihăilă Cofar a avut de suferit după bătăile încasate ulterior pensionandu-se pe caz de boală. Banii daţi de statul român pentru pensia lui Mihăilă erau de câteva sute de lei.. Anunţul morţii a fost făcut de Dan Vasile Dumitru, primarul comunei în care stătea acesta. Mihăilă va fi înmormântat în cimitirul familiei sale, sâmbăta.

„Mihăilă Cofar avea 73 de ani şi de 30 de ani, din martie 1990, suferea de mai multe afecţiuni, în urma traumatismelor suferite atunci. Avea probleme cu rinichii, cu ficatul şi se mişca foarte greu, doar cu un cadru de metal. A murit alaltăieri şi va fi îngropat mâine (sâmbătă, n.r.) în cimitirul familiei. Voi merge în seara aceasta la priveghi, însă la înmormântare nu voi putea participa având în vedere restricţiile pentru prevenirea răspândirii COVID-19 şi faptul că sunt multe rude. Era un om simplu, treceam de câteva ori pe an pe la el, din prietenie, şi îl ajutam cu tot felul de probleme care ţin de adminstraţia locală, cum ar fi, de exemplu, lemnele de foc care se găsesc greu, chiar dacă suntem la munte”, a declarat primarul Dan Vasile Dumitru.

Conflictul româno-maghiar din 1990 a fost unul extrem de sângeros

Conflictul interetnic de la Târgu Mureș s-a concretizat în confruntările grave care au avut loc între 19 martie și 21 martie 1990 la Târgu Mureș, în urma cărora cinci oameni și-au pierdut viața, sute de oameni au fost brutalizați și răniți, iar conviețuirea interetnică în Târgu Mureș a fost alterată considerabil pentru o perioadă de timp. Aceasta este considerată ca fiind prima coliziune interetnică cu fatalități din estul post-comunist al Europei.

Conflictul a început în momentul în care autorităţile au decis că Liceul „Alexandru Papiu Ilarian” va funcționa cu limbă de predare română, iar Liceul „Bolyai Farkas” cu limbă de predare maghiară. Acest lucru a trezit un sentiment de nemulţumire din părea românilor care învăţau la liceul cu predare în maghiară.

Totuşi, conflictul efectiv a început în momentul în care o proprietară a unei farmacii a decis să nu mai servească români, eliminând numele românesc din denumirea acesteia. Ulterior, seara, un etnic maghiar a intrat într-un grup de români rănind 14 persoane. Conflictul a fost stăpânit cu greu, iar instabilitatea etnică din Tg. Mureș a durat ani de zile.

Adauga un comentariu