News Flash:

Mii de apartamente nu au administratori

21 Septembrie 2007
2715 Vizualizari | 1 Comentarii
Mii de apartamente nu au administratori
• Mii de apartamente din municipiul Iasi nu sunt administrate de nici o asociatie de proprietari • Asta deoarece administratorii asociatiilor de proprietari nu se inteleg cu administratorii fostelor asociatii de locatari la impartirea patrimoniului si a datoriilor • In aceasta situatie se afla, de exemplu, Asociatia de proprietari de pe strada Rozelor nr.4, din cartierul Podu Ros, care s-a desprins de vechea asociatie din aceasta zona, preluand doua blocuri din zona respectiva • Odata cu disparitia Elenei Sauciuc (fosta Ionescu), care a sustras 2 miliarde lei (200 mii RON) din contul Asociatiei de locatari PT 2 Canta, blocurile care apartineau de aceasta asociatie s-au desprins, iar datoriile si gaura creata de administrator au ramas in contul vechii asociatii


In municipiul Iasi exista mii de apartamente care nu sunt administrate de nici o asociatie de proprietari, deoarece in multe cazuri desfiintarea fostelor asociatii de locatari a fost facuta in mod haotic. Administratorii asociatiilor de proprietari, infiintate in urma noilor reglementari legale aprobate dupa anul 2000 referitoare la administrarea locuintelor, nu se inteleg cu administratorii fostelor asociatii de locatari la impartirea patrimoniului si a datoriilor. In aceasta situatie se afla, de exemplu, Asociatia de proprietari de pe strada Rozelor nr.4, din cartierul Podu Ros, care s-a desprins de vechea asociatie de locatari din aceasta zona, preluand doua blocuri. Problema este ca, desi administratorul noii asociatii are o hotarare judecatoreasca care ii confera dreptul de a se desprinde de vechea asociatie, nu poate incheia protocolul de predare-primire privind patrimoniul, datoriile etc. Asta pentru ca nu vrea administratorul de la asociatia mare, fosta asociatie de locatari. Prin urmare, noua asociatie nu are propriul cod fiscal, iar facturile de la furnizorii de utilitati vin pe codul fiscal al asociatiei de locatari de care s-a desprins. Aceasta situatie a fost confirmata si de catre serviciul de facturare din cadrul SC CET Iasi SA. Astfel, pana cand nu va fi semnat acest protocol de predare- primire, noua asociatie nu poate functiona. Avand in vedere aceasta situatie, administratorul asociatiei mari nu se ocupa cum trebuie de administrarea celor doua blocuri care se desprind si nici nu le plateste facturile in mod regulat. "Totusi, pana la urma s-a ajuns la o intelegere, urmand ca ambele parti, in termen de 15 zile, sa vina sa predea datoriile si sa-si achite datoriile la furnizori", a declarat Petrica Focsa, seful Biroului asociatii de proprietari din cadrul primariei. O alta situatie, la PT 2 Canta: mai multe asociatii s-au desprins de vechea asociatie si au fost preluate in administrare de SC INAAP SA.

Asociatia de locatari bloc 461 PT 2 Canta a ramas cu debite restante de 1,2 miliarde lei (120 mii RON) si penalitati in valoare de 2 miliarde lei (200 mii RON), iar ultima factura achitata dateaza din 31 octombrie 2003. Motivul consta in faptul ca odata cu disparitia Elenei Sauciuc (fosta Ionescu) care a sustras 2 miliarde lei (200 mii RON) din contul Asociatiei de locatari PT 2 Canta, blocurile care apartineau de aceasta asociatie s-au desprins, fiind preluate de SC INAAP, iar datoriile si gaura creata de administrator au ramas in contul vechii asociatii, care in prezent administreaza doar 2-3 blocuri si are datorii uimitoare de aproape 5 miliarde lei (500 mii RON). Asociatia de proprietari Socola 18, Bl. H1 de la PT 6 Socola are datorii de 260 milioane lei (26 mii RON), penalizari de 630 milioane lei (63 mii RON), iar ultima factura achitata dateaza de la 31 ianuarie 2007. Conform administratorului acestei asociatii, datoriile sunt atat de mari deoarece mai multe blocuri s-au desprins fara sa preia debitele. "In toate cazurile in care o asociatie se scindeaza, in mod normal trebuie incheiat un proces verbal si un protocol de impartire a debitelor. Abia atunci termocentrala poate incheia contract cu noua asociatie formata. In cazurile in care sunt societati comerciale care preiau scari de bloc fara incheierea procesului verbal si a protocolului, acest lucru nu este corect, si toata responsabilitatea le apartine", a declarat ieri Ovidiu Mihaiuc, purtatorul de cuvant al SC CET Iasi SA.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

locatar  | #19118
domnul Petrica Focsa ce a facut pana s-a ajuns intr-o astfel de situatie?
banuim ca e efectuat controale ...............ce rezultate a avut activitatea serviciului asociatii de proprietari ?
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1445 (s) | 22 queries | Mysql time :0.014947 (s)