Actualitate

Mii de crestini invadeaza azi Iasul! Iata tot ce trebuie sa stiti despre beatificarea episcopului Durcovici

Publicat: 16 mai 2014
1

@ Peste 20.000 de pelerini de rit romano-catolic sunt asteptati astazi la Iasi @ Beatificarea episcopului Anton Durcovici va atrage la Iasi credinciosi din toate colturile tarii si din strainatate @ Evenimentul derulat pe Stadionul „Emil Alexandrescu” va paraliza pentru cateva ore municipiul Iasi @ Cotidianul BUNå ZIUA IASI va prezinta tot ceea ce trebuie sa stiti despre desfasurarea evenimentului, de la traseele autocarelor cu pelerini, la strazile blocate, punctele de acces in arena, precum si multe altele

Zeci de mii de pelerini din toate colturile tarii sunt asteptati astazi la Iasi. Credinciosi romano-catolici din toate judetele Moldovei, din tara, dar si din strainatate, vor ajunge in municipiu pentru a asista la ceremonia de beatificare a episcopului martir Anton Durcovici. Cel mai important eveniment religios din ultimii ani din Iasi va atrage o masa uriasa de oameni in zona Copou inca de la primele ore ale diminetii. O parte din strazile adiacente zonei Copou vor fi inchise pe toata durata desfasurarii evenimentului. Totodata, pentru a nu bloca traficul rutier o parte din autocarele cu pelerini vor fi directionate catre unele zone din afara orasului, credinciosii urmand a fi preluati de mijloacele de transport in comun ale municipalitatii. Cotidianul BUNA ZIUA IASI va prezinta mai jos tot ceea ce trebuie sa stiti despre evenimentul care va incepe la ora 11.00 si se va desfasura pe Stadionul „Emil Alexandrescu” din dealul Copoului.

Traseul autocarelor si strazile inchise

Autocarele si microbuzele care vor transporta credinciosii ar urma sa ajunga spre stadion pe urmatorul traseu: Letcani – Bogonos – Horlesti – Breazu – Rond Agronomie, urmand a parca pe aleea Ghica Voda. Pelerinii care vin dinspre Vaslui pe ruta C.A. Rosetti – Tudor Vladimirescu vor putea opri pe Sararie, de unde vor ajunge mai usor spre arena sportiva. Credinciosii care vin dinspre Targu Frumos cu autoturismele personale, pot opri in parcare la Careffour Era, de unde vor fi preluati de mijloacele regiei de transport public. La finalul slujbei de beatificare, câte zece autocare vor veni din nou în fata stadionului pentru a prelua pelerinii. In incinta arenei se va intra cu bilete de participare. Astfel, invitatii speciali vor beneficia de locuri aproape de arena, alaturi de preotii care se vor afla pe gazon langa altarul unde se va oficia slujba de beatificare. Fiecare sector al stadionului are rezervat cate un tip de bilete. Culorile si culoarul de acces pot fi vizualizate pe harta alaturata cu arena Emil Alexandrescu. Persoanele de alte confesiuni sau catolicii care se hotarasc în ultimul moment sa asiste la slujba si nu reusesc sa obtina bilete din propriile parohii le pot procura chiar si astazi, în ziua beatificarii, de la un ghiseu aflat în apropierea stadionului. Strazile din zona Copou, mai precis strazile Carol, Cosbuc, Toma Dumitrescu, vor avea restrictii de parcare, iar riveranii vor avea doar drept de tranzit in zona pe durata derularii evenimentului. Si pelerinii care vin cu trenul vor avea parte de un program de calatorie special. Pentru ei, a fost pusa la dispozitie o garnitura de tren care va circula pe ruta Adjud – Bacau – Roman – Iasi, dupa urmatorul orar: la ora 5.25 trenul pleaca din Statia Adjud, urmând ca la ora 9.18 acest tren sa ajunga în Gara Iasi.

Pentru a se evita aglomeratia, organizatorii au sfatuit pelerinii sa vina inainte de ora 11.00, ca intrarea in arena sa se poata derula in conditii normale. Credinciosii trebuie sa stie si ca asistenta medicala va fi asigurata intr-un pavilion special amenajat, suplimentat cu zece puncte de prim-ajutor amplasate in dreptul cailor de acces in stadion. In zona vor fi amplasate si 50 de toalete ecologice, iar energia electrica va fi asigurata si printr-un generator de rezerva. Toate aceste masuri au fost luate din timp pentru ca evenimentul nu tine doar doua ore, pe parcursul slujbei  de beatificare, ci cateva ore bune, de la momentul sosirii credinciosilor si pana la incheierea serviciului religios.

Beatificare de la Vatican

Ceremonia religioasa de astazi de la stadion va fi oficiata de cardinalul Angelor Amato, trimisul Papei Francisc I la acest eveniment. De altfel, Sfintia Sa a ajuns inca de ieri la Iasi pentru a da primele detalii privind ceremonia de beatificare a episcopului Anton Durcovici. „Beatificarea lui Anton Durcovici este foarte importanta pentru ca este un eveniment al cinstirii nu numai a unui erou crestin, ci si uman. Este un om al pacii, al armoniei si al fraternitatii. In fata persecutiei, maniei si a tuturor chinurilor el s-a opus doar cu iertarea. Astfel, la Iasi avem acest eveniment unic pentru ca nu s-a mai produs asa ceva pana acum aici. Avem in Iisus Cristos pe intaiul martir, in primele secole pe toti papii care au fost martiri, iar acest lucru devine un angajament pentru crestinii din ziua de astazi pentru a fi puternici si curajosi”, a mentionat cardinalul Angelo Amato. Trimisul Vaticanului va oficia slujba alaturi de alti 30 de episcopi din intreaga tara si peste 500 de preoti. In aceasta seara, cu incepere de la ora 18.30, la Catedrala Romano-Catolica Adormirea Maicii Domnului” va fi oficiat un Te Deum de multumire, iar slujba va fi precedata de dezvelirea unui bust al episcopului, care va fi amplasat in curtea Episcopiei.

Comentarii
  • Dupa exemplul ortodocsilor, si catolicii isi fac un sfant aducator de inchinatori si donatori de bani. Scopul principal al beatificarii unui om simplu, care a avut nefericirea sa fie prigonit de comunisti, sunt banii si puterea. Pt ca, dealtfel, acel om nu s-a remarcat cu nimic altceva, decat prin incapatanarea de a sluji catolicismul. Nu exista sfinti, nu exista minuni, nu va mai amagiti singuri. Papa Ioan Paul al 2-lea a fost facut sfand dupa ce i s-au inventat ass-zise minuni. Faptul ca cineva s-a vindecat dupa ce in prealabil a fost vizitat de papa, nu inseamna ca el l-a vindecat, asa cum nici eu nu vindec un bolnav dupa ce il vizitez la spital. Astfel, toti doctorii ar deveni sfinti. Deci, mai lasati propaganda ieftina. Oameni buni, fiti cu capul pe umeri, deschideti ochii si nu mai credeti chiar tot ce vi se spune. Popii nu vor decat banii vostri si sa va tina sub control prin frica, folosindu-se de religie.

  • A binecuvantat Iasul prin prezenta si misiunea sa aici si il binecuvanteaza prin jertfa sa aducatoare de armonie si pace sufleteasca, de afirmare a demnitatii senine in fata crimelor staliniste ale anilor „50. Celor 25 de mii de pelerini, fericiti pentru minunata sarbatoare de astazi si celor indirect prezenti prin mass-media li s-a redesteptat credinta ca Spiritul invinge intotdeauna forta bruta, dezlantuita si degenerata.

  • Toma sa.ti fie rusinie!informeaza.te mai bine despre ce e vorba!nu era vb de nici un cadavru!noi catolicii nu ne inchinam la cadavre si in nici un caz nu dam bani pt asa ceva! daca ar fi fost vorba de bani cred ca biletul de acces pe stadion ar fi trebuit sa aiba un pret nu?!!! si sticla de apa care se dadea la intrarea pe stadion 😉 !

Adauga un comentariu