Eveniment-Social

Mii de doze de vaccin antigripal ajung la Iasi saptamana viitoare

Publicat: 28 nov. 2013
1
Potrivit unui anunt facut de reprezentantii Directiei de Sanatate Publica (DSP), 25.000 de doze de vaccin antigripal vor ajunge la Iasi la inceputul saptamanii viitoare. Acestea reprezinta prima transa, urmand ca in perioada urmatoare sa ajunga in municipiu si a doua transa de doze, in functie de necesitatile din timpul campaniei de vaccinare antigripala si a recomandarilor venite din partea specialistilor INSP cu privire la activitatea virozelor respiratorii.
DSP va distribui dozele medicilor de familie, in spitalele din judetul Iasi, pentru imunizarea impotriva gripei de sezon a personalului medico-sanitar, dar si in unitatile de asistenta medico-sociale. Campania vizeaza reducerea la maximum a imbolnavirilor prin gripa de sezon. 
Vor fi vaccinate persoanele cu varsta peste 65 de ani, cele cu boli cronice, in special boli respiratorii si cardiovasculare, boli renale, diabet zaharat, copii si batrani institutionalizati, personal medico-sanitar, conform recomandarilor Organizatia Mondiale a Sanatatii. Ca in fiecare an, campania Ministerului Sanatatii se va derula prin cabinetele medicilor de familie si in unitatile sanitare cu paturi.
Conform analizelor efectuate de Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile din Institutul National de Sanatate Publica si ale Centrului National de Gripa din INCDMI Cantacuzino, pana in prezent, campania de vaccinare antigripala nu a fost demarata intrucat activitatea virozelor respiratorii a fost una de intensitate joasa, fara raspandire geografica, fara a se inregistra probe pozitive de virusuri gripale.
Comentarii
  • Mult prea tarziu au venit aceste vaccinuri! Trebuiau administrate pana cel tarziu la 1 noiembrie. Dureaza minim 2 saptamani pentru ca organismul sa inceapa sa produca anticorpi, timp in care este expus, iar vremea de afara este cea mai buna pentru infectii virale. Din cauza asta oamenii interpreteaza ca vaccinul „nu a fost eficient” sau ca vaccinul „m-a imbolnavit”. Dar suntem in Romania si toate se fac la fel, indiferent de domeniu.

Adauga un comentariu