Local

Mii de hectare de culturi agricole distruse in Popricani! Primarul Valeriu Parlog lucreaza la planul de salvare – FOTO,VIDEO

Publicat: 20 iun. 2016

@ Situatie catastrofala in comuna Popricani din judetul Iasi, acolo unde mii de hectare de culturi agricole au fost distruse complet din cauza grindinei @ Culturile de porumb, grau, floarea soarelui sau soia, in care s-au investit resurse importante si care urmau sa fie recoltate, au fost pur si simplu rase de pe fata pamantului in cateva minute @ Primarul Vasile Parlog a intervenit personal pentru a ajuta victimele si pune la punct un plan de actiune pentru a salva ce se mai poate din culturile afectate

Dezastru de proportii in judetul Iasi, dupa precipitatiile abundente sub forma de grindina care s-au inregistrat in noaptea de 18 spre 19 iunie 2016. Culturile agricole din multe zone ale judetului au fost compromise, grindina, care era de marimea unui pumn, distrugand aproape complet tot ce a prins in cale. Poate cele mai mari pagube din acest punct de vedere au fost inregistrate in comuna Popricani, acolo unde mii de hectare de culturi agricole au fost distruse aproape in intregime. Culturile de porumb, grau, floarea soarelui, soia, sau chiar fanete de pe terenurile date in arenda sau ale micilor fermieri, au fost facute una cu pamantul. Primarul Valeriu Parlog a intervenit personal pentru a ajuta oamenii afectati de furtuna, inca din timpul noptii.

„Grindina si potopul care au trecut ne-au lasat fara cuvinte. Sunt inginer agronom, iar toata munca echipei noastre de specialisti s-a axat pe lucrarea terenurilor oamenilor, luate in contracte de arenda cu societatea. Proprietarii de terenuri sunt victime directe. Ne gandim la oameni, pentru ca nu au de unde sa manance, iar societatea nu are de unde sa isi scoata cheltuiala, sa plateasca creditele bancare, este o situatie foarte grea pe care o traversam. Cei mai importanti sunt cetatenii, pentru ca in satele Popricani, Moimesti, Tipilesti, Rediu Mitropoliei si o parte din satul Vultur, dupa grindina si potopul care au traversat comuna, au inregistrat pagube enorme. Avem case avariate, viituri, geamuri sparte, drumuri deteriorate, intr-un cuvant pagube enorme. Livezile, micile proprietati ale gospodarilor, gradinile, viile au fost si ele distruse”, a declarat Valeriu Parlog, primarul comunei Popricani.

Plan pentru ajutorarea victimelor si salvarea culturilor

Centrul Antigrindina din Iasi, aflat in subordinea Ministerului Agriculturii, a lansat, in noaptea de sambata spre duminica, peste 50 de rachete în norii care s-au napustit asupra judetului.

In urma evaluarilor facute de Comandamentul pentru Situatii de Urgenta din cadrul Primariei Popricani, se pare ca aproximativ 2.500 hectare de culturi agricole au fost compromise aproape in intregime. Autoritatile locale au anuntat ca se lucreaza la un plan de actiune si la un proiect de hotarare, pentru a pregati un buget destinat persoanelor afectate. Edilul sef al comunei a precizat ca se grabeste investirea oficiala a Consiliului Local Popricani, pentru a se putea pregati planul legal necesar pentru ajutorarea cetatenilor si salvarea culturilor.

Citeste si: Peste 50 de rachete antigrindina, lansate la Iasi! Prapad in judet din cauza furtunii
 
„In momentul de fata, Primaria comunei Popricani functioneaza fara un consiliu local validat. Este necesar un buget pe care trebuie sa-l alocam pentru a-i sprijini pe consatenii nostri, insa acest lucru va fi posibil in urmatoarele zile, dupa ce consiliul local isi va incepe activitatea. Avem la nivelul Primariei un Comandament pentru Situatii de Urgenta, care au facut evaluari si raportari. Stim in momentul de fata situatia dezastrului care ne-a traversat comuna. Vom gasi fonduri si posibilitati sa-i ajutam atat cat se poate din partea Primariei. Le recomand celor care au asigurari de case si de culturi sa se indrepte spre firmele de asigurari, sa vina la Primarie pentru a obtine adeverintele si documentele necesare, pentru a-si putea recupera pagubele produse de grindina. Nu este de ajuns, ne-am bucura ca Prefectura, Consiliul Judetean sau chiar Guvernul Romaniei sa ne sprijine pentru a iesi din aceasta situatie dificila”, a explicat Valeriu Parlog, edilul comunei Popricani.

Adauga un comentariu