Instituția Prefectului Județului Iași arată că sunt mii de hetare de teren agricol din Iași afectate de seceta din ultima perioadă. Statistica este sumbră pentru un județ care ocupă un procent mare din totalul agriculturii românești.
Seceta afectează grav județul Iași, iar oamenii sunt obligați să primească apă potabilă cu porția. În cursul lunii iunie 2022, ApaVital a întrerupt apa de mai multe ori în localitățile județului Iași
Mii de hectare de teren agricol din Iași, afectate de secetă
Peste 3.000 de hectare de culturi agricole afectate de seceta pedologică au fost identificate până acum la nivelului județului Iași. Situația este în dinamică și se modifică de la o zi la alta, în funcție de comunicările transmise de la nivelul unităților administrativ-teritoriale.
”Până acum, au depus Rapoarte operative pentru culturi agricole afectate de seceta pedologică 15 UAT-uri. Comisia constituită prin ordin al prefectului a început să lucreze de săptămâna trecută. În primă fază, membrii comisiei își vor concentra activitatea pe evaluarea culturilor de toamnă, urmând ca într-o a doua etapă să treacă la evaluarea culturilor de primăvară. Ministerul Agriculturii a prelungit termenele pentru constatarea suprafețelor afectate de seceta pedologică, comisia urmând a avea activitate până la data de 15 decembrie 2022, inclusiv. Toate datele rezultate în urma activității comisiei vor fi transmise la Ministerul Agriculturii”, a declarat Bogdan Cojocaru, prefectul județului Iași.
Comisia constituită prin ordin al prefectului este formată din trei reprezentanți din cadrul Direcției pentru Agricultură, Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură și de la Primăria pe raza căreia se află terenul agricol. Până la data de 4 iulie 2022 au transmis Rapoarte operative pentru culturi agricole afectate de seceta pedologică următoarele unități administrativ-teritoriale: Târgu Frumos, Ion Neculce, Cucuteni, Ruginoasa, Strunga, Bălțați, Sinești, Butea, Gropnița, Deleni, Dumești, Țuțora, Todirești, A. I. Cuza, Ipatele. Comisia va întocmi procese-verbale de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole, prin validarea și centralizarea datelor conținute în rapoartele operative realizate la nivelul comitetelor locale pentru situații de urgență, evaluările urmând a fi realizate în prezența fermierului sau a reprezentantului acestuia.
Ce va face Petre Daea, noul ministru din Agricultură, în legătură cu secetă
Petre Daea va fi numit noul ministru al Agriculturii în Guvernul condus de premierul Nicolae Ciucă. Marcel Ciolacu s-a impus în interiorul partidului, iar propunerea social democraților este evidentă. Petre Daea este un cunoscut al domeniului, în mandatul trecut având numeroase proiecte legislative pe domeniul irigaților. În lipsa ploilor, şi a unui sistem național de irigații, agricultura din România este una de subzistență:
” Am luat Canalul Siret-Bărăgan de la Ministerul Apelor să-l aducem la Ministerul Agriculturii pentru a-l continua, pentru a continua această lucrare excepţională pentru ţară, iar de anul viitor, pe baza unui grafic stabilit şi a unei munci zilnice urmărite periodic şi făcut ceea ce trebuie să faci, vom intra la lucru pe Canalul Siret-Bărăgan. spunea ministrul Petre Daea în 2019.
Domeniul agriculturii este unul deosebit de important în contextul în care se figurează o criză alimentară mondială. Așadar, vom vedea ce se întâmplă cu terenurile agricole din Iași lovite de secetă.