Eveniment-Social

Mii de ieseni au incasat bani de pe urma acestui document. Toti se feresc sa vorbeasca despre asa ceva

Publicat: 03 sept. 2014
1

@ Inca nu se stie numarul iesenilor care de pe urma unor acte parafate de specialisti au incasat, ani de zile, pensie medicala, fara a avea cu adevarat vreo suferinta @ Medicii nu isi mai aduc aminte de numarul acestor cazuri, dar recunosc ca a existat o perioada de 10 ani in care foarte multi ieseni au primit acest document cu ajutorul caruia au incasat lunar bani

Nici pana astazi nu se stie daca cele cateva mii de ieseni care ani de zile au incasat bani pe baza unui document eliberat de medicii psihiatri erau intr-adevar suferinzi de o boala psihica. Documentele medicale pentru a obtine o pensie pe caz de boala se eliberau pe banda rulanta si imediat deveneai pensionat medical. Spitalul de Psihiatrie Socola din Iasi era o mana cereasca pentru miile de ieseni ramasi fara un loc de munca dupa asa-zisa privatizare a fabricilor mari din Iasi. Dupa cateva internari fictive sau nu, ieseanul somer devenea pensionat pe caz de boala. Directorul medical de la spitalul mentionat recunoaste ca in perioada 2000-2010 foarte multi ieseni au fost pensionati pe caz de boala pentru ca sufereau de depresie si tulburari bipolare. Medicii de specialitate nu pot preciza un numar al iesenilor pensionati pe caz de boala la psihiatrie.

Este greu de spus o cifra a celor pensionati pe caz de boala pe baza unei afectiuni psihice. Pot sa spun ca a existat un moment, intre anii 2000-2010, in care foarte multi ieseni au fost pensionati pe caz de boala dupa ce au foat diagnosticati cu o boala psihica, depresie sau tulburari bipolare. Aceasta tulburare bipolara se poate activa si la varsta de 40 de ani. Sunt pacienti care au purtat boala fara sa stie. In acea perioada s-au facut foarte multe pensionari pentru ca era vorba de generatia cu varsta intre 40-55 de ani care a suferit socul social. Era asa-numita depresie sociala, pentru ca foarte multi oameni ramasesera fara loc de munca, nu aveau unde se angaja. Pe langa acestia mai era o categorie de pacienti, atat barbati, cat si femei, care au plecat sa lucreze in strainatate, nu s-au adaptat acolo, si au dezvoltat o boala psihica, in general, depresie. Acum, multi dintre ei au iesit la pensie de drept. Cu documentele medicale din spital, ei au mers la comisiile de specialitate sa se pensioneze. Nu i-a pensionat spitalul. Majoritatea au fost pensionati pe caz de boala atunci, iar unii aveau dreptul sa lucreze numai 4 ore pe zi. Repet, imi este greu sa avansez o cifra a pacientilor din acea perioada„, a declarat prof. dr. Roxana Chirita, director medical la Spitalul de Psihiatrie Socola din Iasi.

Scadere drastica a numarului de ieseni pensionati medical la psihiatrie

De doi-trei ani, numarul iesenilor care se prezinta la psihiatrie in speranta ca vor obtine un diagnostic pentru a beneficia de pensie de boala a scazut drastic, dupa cum sustin medicii de specialitate.

Nu pot sa spun ca legea este mai aspra. A scazut foarte mult numarul pacientilor pensionati pe caz de boala in comparatie cu perioada 2000-2010, pentru ca nu mai sunt acele generatii care nu aveau unde sa munceasca. Adresabilitatea pe acest segment a scazut mult sub jumatate fata de ceea ce se inregistra atunci. Nici aici nu pot sa spun care este numarul de pacienti pensionati medical. Ei sunt trimisi la comisiile de specialitate care apartin de Ministerul Muncii si acolo se decide daca pot sau nu sa primeasca pensie pe diagnosticul primit in spital. Unii dintre ei sunt trimisi si la comisiile de specialitate din Bucuresti. Un pacient care sufera de schizofrenie, tulburare bipolara, depresie majora, poate fi pensionat pe caz de boala„, a spus prof. dr. Roxana Chirita. In ultima perioada, mai multi medici din tara sunt anchetati de procurori pentru pensionari pe caz de boala ilegale, in unele dintre cazuri existand suspiciunea de luare de mita.

Comentarii
  • Mai sunt destule persoane pensionate ”fara sa fie bolnave” si pagubesc statul de moiliarde de lei”aceste persoane fac ITALIA, Spania si ai calitate de pensionar de boala cu acte in regula”???adica date pe „EURO””de ce nu se face o ”reevaluare ” la o comisie neutra la BUCURESTI si atunci se va vedea adevarata situatie . Vor ramine cei cu adevarat ”bolnavi” si banii vor putea fi folositi in alte scopuri .PE CIND VA FI POSIBIL?SUCCESURIIIIIIIIIIIIIIII

Adauga un comentariu