Local

Mii de ieseni au luat ieri aghiazma

Publicat: 07 ian. 2008
1

• In gerul si vantul Bobotezei, aproximativ 2000 de ortodocsi au participat la slujba de ieri de la Mitropolia Moldovei si Bucovinei, pentru a se impartasi cu apa sfintita • Slujba a fost tinuta afara de un sobor de preoti dispusi in jurul unei cruci de gheata, iar pana la orele amiezii, cand a avut loc sfintirea apei, credinciosii au infruntat frigul pentru a putea duce acasa aghiazma • Aghiazma mare, apa care s-a sfintit in ajunul si in ziua Bobotezei, are o semnificatie ce duce dincolo de lumesc, unind comunitatea intr-un tot ritualic

Pentru ca in credinta nu conteaza piedicile trupesti, sute si sute de crestini ortodocsi au asistat, ieri, la slujba de Boboteaza savarsita la Catedrala Mitropolitana Iasi. Aproximativ doua mii de oameni, aliniati la cozi imense, unii de dimineata, au asteptat sa ia aghiazma. Slujba a fost tinuta in fata Catedralei Mitropolitane de un sobor de preoti dispusi in jurul unei cruci de gheata, iar pana la orele amiezii, cand a avut loc sfintirea apei, credinciosii au infruntat frigul pentru a putea duce acasa cateva grame de aghiazma.

Gerul si vantul taios nu i-au impiedicat pe cei sositi la slujba mitropolitana sa asiste pana la final, cand soborul de preoti a incantat ruga Sfantului Sofronie in transformarea ritualica a apei in apa sfintita. Pentru multi crestini, apa sfintita in ziua sarbatorii imparatesti a Botezului Mantuitorului Hristos nu are doar un rol de impartasanie, ci si de protectie impotriva anumitor boli. Totodata, pe langa semnificatia principala prin care apa sfanta de Boboteaza creeaza o uniune spirituala intre crestini, este raspandita si ideea ca protejeaza de duhurile rele, le indeparteaza sau le tine departe. Nu au lipsit de la impartasirea cu aghiazma nici tiganii. Desi prezenta lor nu este inteleasa de ceilalti, pentru tigani este o datorie sa participe la slujba de Boboteaza. Acelasi lucru se intampla si in cazul sarbatorii Sfintei Parascheva, o sarbatoare cu mari semnificatii pentru oamenii de etnie rroma, indiferent ca sunt din Iasi sau din alte regiuni. Cum aghiazma mare este sfintita, purificata, functiile simbolice si ritualice au menirea de a proteja pe cei care folosesc aghiazma. Ba mai mult, in acest sens, aghiazma este folosita in practicile de magie alba. Pe langa credinta care, pe buna dreptate, investeste apa cu puteri de cosmogonie, fara de care viata nu ar fi posibila si, consumand-o purificata, este creata o unitate intre membrii comunitatii, este cunoscut ca si din punct de vedere stiintific, apa in care este introdus busuiocul nu se strica multa vreme. Busuiocul are un rol de a distruge bacteriile din apa care astfel nu se va imbacsi.

Adauga un comentariu