Local

Mii de ieseni au luat ilegal bani de la stat

Publicat: 26 iun. 2012
1

@ Este vorba despre ajutoare sociale si subventii incasate ilegal de locuitori din comunele judetului, prejudiciul adus bugetului statului fiind de circa 10 miliarde de lei vechi

Mii de ieseni au înselat statul roman cu peste 10 miliarde de lei vechi anul trecut. Acestia au încasat ilegal subventii si ajutoare sociale de la stat. Situatia a iesit la iveala în urma unei anchete facute de inspectorii sociali si de cei de la Curtea de Conturi. Sute de localnici, in frunte cu primarii comunelor, risca sa fie dati in judecata pentru recuperarea banilor.
O serie de primarii din judet nu s-au conformat masurilor impuse de inspectorii sociali cu privire la datele cerute. Astfel, primariile comunelor A.I. Cuza, Costesti, Dagata, Helesteni, Ipatele, Mircesti, Mogosesti – Siret, Todiresti, Trifesti, Vanatori refuza sa trimita datele cu privire la cei care au incasat alocatia de sustinere a familiei si venitul minim garantat. Primariile Cepelnita, Bals si Baltati nu au prezentat situatiile cu privire la subventiile pentru incalzire acordate anul trecut. „Au aparut probleme cu o serie de primarii care nu trimit datele centralizate cu debitele constatate de Curtea de Conturi aferente anului 2011. Ei nu fac decat sa tergiverseze inregistrarea acestui debit. Am facut apel la inceputul lunii iunie si la Institutia Prefectului pentru constientizarea primarilor care refuza sa-si asume aceste debite, invocand ca oamenii sunt saraci. Nu mai avem solutii sa-i facem sa inteleaga ca nu este o decizie luata impotriva lor, ci o decizie asupra banului public”, declara Andrei Buiceag, directorul Agentiei Judetene de Plati si Inspectie Sociala (AJPIS) Iasi.

Inspectorii sociali vor adresa sesizari adresate organelor de cercetare penala pentru declaratii pe proprie raspundere, neconforme cu realitatea, cu privire la beneficiarii care primeau ajutor de la stat si, in acelasi timp, aveau surse de venit nedeclarate. Primarii care au emis dispozitia de acordare a prestatiilor risca sa fie acuzati de abuz sau neglijenta in serviciu. „Dupa 1 iulie sesizam organele de cercetare penala impotriva beneficiarilor si a primarilor care nu s-au conformat solicitarilor noastre pana acum. Azi oricum vom instiinta Curtea de Conturi cu situatia controalelor la nivel de judet”, a mai precizat Buiceag.

Comentarii
  • La noi la Todiresti sunt multi care sunt plecati in strainatate la lucru sau au pamant sau lucreaza dar primesc ajutoare pentru ca primarul a spus ca cine nu il voteaza perde acest ajutor.Cel care face dosare (Danut) isi are partea lui,iar daca vine cineva sa verifice dosarel pleaca de la dom primar cu portbagajul plin Asa ca lasatio balta ca suntem lamuriti cu hotii si hotiile

Adauga un comentariu