Eveniment-Social

Mii de ieseni, saraci doar in acte

Publicat: 13 iun. 2012
1

@ Sute de ieseni sunt dati in judecata pentru fals in declaratii si alte mii de persoane sunt suspectate ca au primit in mod necuvenit ajutoare de la stat @ „Saracii” sunt suspectati ca au primit sume fabuloase in urma masurilor de sprijin oferite de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA)

Peste 2.600 de ieseni sunt suspectati ca au primit in mod eronat ajutoare de la stat, realizand in acelasi timp venituri fabuloase pe care nu le-au declarat. In urma controalelor efectuate de Agentia Judeteana de Plati si Inspectie Sociala (AJPIS) Iasi, s-a propus suspendarea unor beneficii de care s-au bucurat mii de ieseni din 2011 si pana in prezent.

Inspectorii sociali au intocmit peste 200 de sesizari adresate organelor de cercetare penala pentru declaratii pe proprie raspundere, neconforme cu realitatea, cu privire la localnicii din Coarnele Caprei si Cucuteni. „Saracii” sunt suspectati ca au primit sume fabuloase in urma masurilor de sprijin oferite de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).

Prin suprapunerea de baze de date de la mai multe institutii, s-a constatat ca mii de ieseni figurau cu anumite declaratii la primarii privind suprafetele detinute in proprietate sau arendate si alte suprafete se regaseau in declaratiile de la APIA.

Pana la aceasta data au fost verificate 43 de unitati administrative din judetul Iasi din cele 98 pe care le are in vedere AJPIS. Peste 40 la suta dintre primariile verificate au fost reticente in a oferi sprijinul necesar inspectorilor sociali. Primariile din Letcani si Gropnita nu s-au conformat masurilor recomandate in urma controlului efectuat de echipele de inspectori sociali, si au in prezent suspendat atat dreptul la alocatii pentru sustinerea familiei, cat si ajutorul social pentru venitul minim garantat.

„Noi vom continua demersul de constientizare a primariilor in ceea ce priveste evaluarea prejudiciului constatat in anul 2011. In acest sens, solicitam si sprijinul Institutiei Prefectului iar daca pana la data de 15 iunie 2012 nu vom evalua intreaga suma acordata necuvenit in judet, atat beneficiarii, cat si reprezentantii primariilor vor suporta rigorile coercitive ale legii”, a declarat Andrei Buiceag, directorul Agentiei Judetene de Plati si Inspectie Sociala.

Controalele realizate de AJPIS au in vedere reducerea numarului de beneficiari care au acces in mod fraudulos la ajutoarele sociale, reducerea numarului de erori administrative in stabilirea numarului de beneficiari si identificarea celor mai defavorizate grupuri care nu au acces la ajutoare, desi indeplinesc conditiile de eligibilitate.

Adauga un comentariu