Eveniment-Social

Mii de parinti ieseni asteapta, de ani buni, acest moment! E in joc viitorul copiilor

Publicat: 30 mart. 2014
1

@ Pentru mii de parinti ieseni, acesta este momentul pe care il asteapta de cativa ani! @ Cu toate acestea, situatia este una extrem de grea @ La mijloc este vorba despre viitorul propriilor copii @ Cel mai probabil, sute dintre ei vor fi extrem de nemultumiti @ Principala vina pentru starea de fapt apartine autoritatilor locale

Incepand de astazi, mii de parinti ieseni vor incepe goana pentru a-si inscrie micutii la gradinita. Din cauza faptului ca, in ultimul sfert de secol, autoritatile publice locale nu au mai alocat fonduri pentru construirea de noi unitati de invatamant prescolar, copiii vor fi educati in spatii insuficiente si extrem de mici. Deja, Ministerul Educatiei Nationale (MEN) a stabilit perioada în care prescolarii pot fi înscrisi sau reînscrisi la gradinita. Astfel, prima etapa a acestui proces debuteaza, astazi, 31 martie 2014.

Citeste si: Astazi se afiseaza listele cu locurile in gradinite

„Acum, parintii îsi vor reînscrie copiii care deja frecventeaza gradinita. Cea de-a doua etapa de înscriere debuteaza în data de 23 aprilie 2014, pentru copiii care nu frecventeaza gradinita. Perioadele pentru înscrieri si reînscrieri vor fi afisate în fiecare unitate, inclusiv pe site-ul acestora. Instiintarile de interes pentru parinti trebuie afisate în locuri cât mai vizibile. Se va avea în vedere publicarea numarului de locuri aprobat prin planul de scolarizare, dar si criteriile generale de înscriere. De asemenea, inscrierile pot continua si dupa 1 august 2014, asta daca mai exista locuri libere. Au prioritate copiii în ordinea descrescatoare a vârstei. La grupa mare – copii de cinci ani, grupa mijlocie – copii de patru ani, iar la grupa mica pot fi înscrisi copii cu vârsta împlinita de trei ani. Învatamântul este gratuit, fiind de stat, si nu se percep taxe pentru înscrierea sau reînscrierea copiilor la gradinita. Deja, precizarile privind acest proces au fost transmise catre toate unitatile de învatamânt prescolar din judet”, arata oficialii MEN.

Citeste si: Scandalul gradinitelor loveste la Iasi – VIDEO

Topul celor mai solicitate gradinitie din orasul Iasi

Ca in fiecare an, cele mai cautate gradinite vor fi cele din zona Alexandru cel Bun, Dacia, Galata, Pacurari, Tatarasi, Podu Ros sau Bularga. La unitatile din aceste cartiere, cu toate ca legea stipuleaza ca o clasa de grupa mica trebuie sa functioneze cu pana la 15 – 20 de copii, o educatoare va fi nevoita sa aiba grija si de 35. Mai mult, din cauza lipsei acute de spatiu, acestia vor dormi cate doi in patut sau vor lua masa in conditii improprii. De asemenea, trebuie mentionat faptul ca, doar in municipiul Iasi, aproximativ 2.000 de locuri sunt disponibile doar la grupa mica. Pe de alta parte, anul trecut, in total, la nivelul intregului judet la sistemul de invatamant prescolar au fost inscrisi sau reinscrisi 7.800 de micuti. Ca metodologie, cererile de înscriere la gradinita vor fi discutate si aprobate în cadrul Consiliului de Administratie (CA) al fiecarei entitati educationale. Listele, cuprinzând atat cererile aprobate, dar si cele respinse, vor fi afisate la loc vizibil, la intrarea în unitatea prescolara. La înscriere, se va tine cont de anumite criterii, cum ar fi: domiciliul copiilor sa figureze în circumscriptia scolara arondata gradinitei sau prezenta fratilor si a surorilor în aceeasi unitate de invatamant. Un alt criteriu luat in considerare este distanta mica intre gradinita si locul de munca al parintilor sau al sustinatorilor legali.

Citeste si: Lista finala a gradinitelor deschise, in aceasta vara, in Iasi – FACSIMIL





Adauga un comentariu