Actualitate

Mii de protestatari au fost arestaţi în Rusia după protestele de susţinere a lui Alexei Navalny

Publicat: 03 feb. 2021
Exista o prezență grea a poliției în afara instanței
Exista o prezență grea a poliției în afara instanței

Aproape 1.400 de persoane au fost reținute în Rusia în timpul protestelor de marți în sprijinul liderului opoziției închis Alexei Navalny, spun monitorii drepturilor omului.

La Moscova, polițiștii au fost filmați bătând demonstranții cu bastoane. Navalny, în vârstă de 44 de ani, a fost închis pentru trei ani și jumătate pentru încălcarea condițiilor unei pedepse cu suspendare. El spune că întreg cazul a fost fabricat. S-a întors în Rusia în ianuarie după ce a fost tratat în Germania pentru un atac de agent aproape fatal în luna august a anului trecut.

Navalny spune că președintele rus Vladimir Putin a ordonat atacul cu agentul Novichok, descriindu-l ca fiind „otrăvitor”. Kremlinul neagă acuzația.

Ce s-a întâmplat în timpul protestelor de marți?

Sute de protestatari s-au adunat în centrul Moscovei după decizia instanței. În curând au existat scene violente în capitală, cu videoclipuri pe rețelele sociale care arătau polițiștii bătând și arestând pe cei care au ieșit în sprijinul lui Navalny. Un jurnalist a fost văzut lovit în cap cu un baston de către un ofițer de poliție.

Monitorii de drepturi omului ai OVD-Info din Rusia au declarat că 1.116 de persoane au fost reținute marți la Moscova și 246 la St Petersburg, al doilea oraș ca mărime al țării. lte 15 persoane au fost reținute în orașe rusești mai mici. Autoritățile nu au comentat numerele raportate. Luna trecută, mii de oameni au fost reținuți în timpul a două zile de proteste în toată țara, conform bbc.com

Ce s-a întâmplat în instanță?

Navalny a fost acuzat că a încălcat condițiile unei pedepse cu suspendare din 2014 pentru delapidare, care i-a cerut să se prezinte periodic la poliția rusă. Avocații săi spun că acuzația este absurdă, deoarece autoritățile știau că se reface la Berlin după atacul agentului nervos care aproape l-a ucis în Rusia.

Adresându-se instanței cu puțin timp înainte de pronunțarea sentinței, Navalny a spus că întreg cazul este folosit pentru a speria opoziția: „Așa funcționează: ei trimit unul în închisoare pentru a intimida milioane”.

Cu privire la atacul chimic Novichok, el a spus: „Folosind FSB [Serviciul Federal de Securitate al Rusiei], Putin a încercat să comită o crimă. Nu sunt singurul – mulți știu deja acest lucru și mulți alții o vor face. Și acest lucru îl determină pe hoț. omuleț în buncăr nebun.

„Oricât ar încerca să pară un geopolitic, s-a ofensat de mine pentru că va intra în istorie ca otrăvitor”.

Întoarcerea lui Navalny în Rusia la 17 ianuarie a declanșat proteste în masă în sprijinul său, mulți dintre ei tineri ruși care au experimentat doar guvernarea președintelui Putin.

Kremlinul a negat orice implicare în atacul asupra acestuia și respinge concluzia experților occidentali că Novichok – o armă chimică rusă – a fost folosită.

Adauga un comentariu