Actualitate

Mii de romani s-au trezit cu datorii la Fisc de care nu stiau nimic. ANAF nu da explicatii

Publicat: 20 apr. 2019
1

Mii de contribuabili care se stiau cu toate darile platite, au primit de la ANAF vestea ca au de dat statului, sume restante pe ultimii 5 ani, pentru asigurarile de sanatate.

In goana dupa bani, fiscul nu le-a dat prea multe explicatii, ci doar termen de plata, 30 iunie, dupa care urmeaza executarea silita. Cel mai rau este pentru romanii care au avut un venit de doar cativa lei, din dividende sau dobanzi bancare, de exemplu, pentru care trebuie sa achite acum, sute de lei. Si cei care au muncit in strainatate s-au trezit buni de plata.

Mircea Suceava si-a depus economiile in banca si, in 2015, a incasat o dobanda de 12 lei. Acum, dupa 4 ani, a aflat de la ANAF ca e dator statului cu 348 de lei.

In situatia lui sunt mii de romani care in ultimele zile au primit de la ANAF decizii de impunere din care reiese ca trebuie sa achite contributia la sanatate corespunzatoare salariului minim pe economie chiar daca veniturile lor au fost mai mici.

„Am venit aici la ANAF sa vad de unde e venitul de 96 de lei si cum fac din 96 de lei sa platesc cei 348 de lei datorati si poate imi ramane si mie ceva pana la urma… Mi se pare aberant”, spune un alt contribuabil. “Nu mai sunt bani la buget, sunt problemele care sunt, tara se imprumuta de pe unde apuca si hai sa mai luam si de pe pielea cetatenilor ceva.”

Romanii din strainatate care s-au trezit cu datorii la Fisc

Aberatia este si mai mare cand vine vorba de romanii care lucreaza in strainatate si platesc asigurari de sanatate si acolo. Acestia s-au trezit ca, pe 2015, au de dat si contributia pentru sistemul romanesc. Rudele ramase in tara stau la ghiseele ANAF ca sa afle ce e de facut. “Ginerele meu care de 13 ani este in Anglia, isi plateste acolo toatre birurile, ce are de platit, spune ca acum are de platiti si aici la asigurare, la casa de sanatate, 348 de lei.”

“Eeste inechitabil pentru ca platesti o contributie pentru niste servicii medicale de care nu ai beneficiat. Pentru ca platesti in 2019 pentru perioada 2015 – 2016 si atuncea nu ai beneficiat se serviciile medicale. Sau, daca ai fost bolnav atunci, cei de la sanatate te-au obligat sa platesti”, explica Gheprghe Ialomitianu, fost ministru de finante.

In timp ce oamenii nu inteleg de ce abia acum afla despre aceste biruri, vechi de cativa ani, functionarii de la ghisee spun ca ei doar aplica legea. La solicitarea Pro TV, ANAF nu a oferit informatii pe acest subiect.

Comentarii
  • Sa vina banutii la sefuti…sa vina la Valcov si Teodorovici ..hai sclavilor din functii mici..la munca ba…la strans bani pt tatucu..auz Anaf nu da explicatii..te fura fratetu romanul!!!!!!!!!

Adauga un comentariu